Κορωνοϊός-εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα... 1-0

0

Η επιδημία του κορωνοϊού στέρησε θέσεις εργασίας από χιλιάδες πολίτες, ενώ αλλοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται. Όλα αυτά ισχύουν φυσικά για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ουδεμία περικοπή έγινε στις αποδοχές συνταξιούχων καιδημοσίων υπαλλήλων. Αν δεν μαζευτεί όμως η κατάσταση με τον Covid-19, τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο, ότι εν τέλει δεν θα μπορούν να διατηρηθούν στο ακέραιο οι αποδοχές αυτών που... κάθονται.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο χρηματοδότης της οικονομίας και τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα σε σχέση με τις προοπτικές της εργασίας. Αυτό καταγράφεται άλλωστε και στις μελέτες της ΓΣΕΕ και του Ινσιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας. Η απαισιοδοξία για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα "χτυπάει κόκκινο" και αυτό είναι ένα θέμα που ανάλογα με την εξάπλωση της επιδημίας θα το βρίσκουμε μπροστά μας. Η οικονομία είναι ψυχολογία, η οποία επηρεάζει θετικά ή αρνητικά και τους εργαζομένους. Ενδεικτικό της έρευνας κοινής γνώμης είναι ότι το 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας και το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο. Επίσης, αυξήθηκαν στο 32% από 29% πριν, οι... απαισιόδοξοι σε σχέση με τις προσδοκίες τους για το ύψος του μισθού τους.

Τα ευρήματα της έρευνας της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για να κινδυνεύσουν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
  2. Το 67% αξιολογεί αρνητικά την επιδημία ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του,
  3. Το 61% πιστεύει ότι λόγω της πανδημίας θα επηρεαστούν αρνητικά οι ώρες εργασίας του.
  4. Το 60% θεωρεί ότι θα μειωθούν οι μηνιαίες αποδοχές του.
  5. Το 52% πιστεύει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η προσωπική του ζωή.
  6. Το 45% πιστεύει ότι οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού, θα επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική του εξέλιξη.
  7. Στα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφεται ήδη μεταβολή της σχέσης εργασίας για το 32% των εργαζομένων, ενώ το 20% εργάζεται με Τηλεργασία και το 12% απασχολείται μερικώς ή εκ περιτροπής.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι αυξάνονται σταθερά η ανασφάλεια και ο προβληματισμός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο κορωνοϊός βγαίνει "νικητής". Και όσο ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας συνεχίζει να λειτουργεί ανεύθυνα χωρίς να λαμβάνει μέτρα προστασίας, τόσο οι δείκτες θα επιδεινώνονται.

Λουκάς Αθ. Γεωργιάδης

Share.

Comments are closed.