Κορωνοϊός: Γιατί το τέταρτο κύμα θα απειλήσει τους νέους

0

Τους νέους φαίνεται πως θα απειλήσει περισσότερους το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων εβδομάδα με την εβδομάδα υποχωρεί. Την τελευταία εβδομάδα η υποχώρηση ήταν πέντε χρόνια, φέρνοντας τον μέσο όρο ηλικίας των νέων περιστατικών κορωνοϊού στα 27 έτη.

Αυτά τα στοιχεία αφενός μεν τη στοιχειώδη θωράκιση των μεγαλύτερων ηλικιακά χάρη στον εμβολιασμό τους, αφετέρου την ευαλωτότητα των νεότερων έναντι της επιθετικότητας και της υπερμετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 8.641.748 εμβολιασμοί, από τους οποίους σχεδόν τα 5 εκατομμύρια αφορούν σε τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν 4 εκατομμύρια σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Με δεδομένη τη θωράκιση ικανού ποσοστού ηλικιωμένων και ευάλωτων, οι ειδικοί αναμένουν ότι το τέταρτο κύμα θα επηρεάσει κυρίως νεότερης ηλικίας άτομα, όπου η ανοσία δεν έχει οικοδομηθεί.

Ενδεικτικά, στην ηλικιακή ομάδα 40-49 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 50%, στην ομάδα 30-39 χρόνων οι εμβολιασμένοι αποτελούν το 36,5% και στην ομάδα των νέων 18-29 χρόνων που μπήκαν και τελευταίοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, το ποσοστό ανοσίας δεν ξεπερνά το 20%.

Το ότι θα νοσούν κυρίως νεότερης ηλικίας άτομα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε στο τρίτο επιδημικό κύμα, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, με τους ειδικούς όμως να μην μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθός της, διότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στις νοσηλείες. Αυτό που γνωρίζουν με βάση τη βρετανική μετάλλαξη, Άλφα, είναι πως το 10-15% των κρουσμάτων θα εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας και του Ισραήλ οι νοσηλείες λόγω μεταλλαγμένων στελεχών Δέλτα ήταν πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου διαστήματος, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως και οι δύο χώρες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συλλογικής ανοσίας και μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης στους πολίτες άνω των 60 χρόνων σε σχέση με την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο το 70% των ατόμων άνω των 70 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι το 30% μπορεί να νοσήσει σοβαρά και να χρειαστεί νοσηλεία.

Share.

Comments are closed.