Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές είναι κοντά στο lockdown

0

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, απευθύνοντας έκκληση σε όσους γυρνούν από τις καλοκαιρινές διακοπές να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη «Δ» φαίνεται να επικρατεί στο σύνολο των μολύνσεων.

Και χθες για άλλη μια ημέρα τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν άκρως ανησυχητικά, αφού ανακοινώθηκε έκρηξη κρουσμάτων με 4.206 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο με αρκετές περιοχές να βρίσκονται στο κόκκινο και τους αρμόδιους να αφήνουν ανοικτό το παράθυρο για μέτρα όπου χρειάζεται.

Με εξαίρεση το Λασίθι, η διασπορά του κορωνοϊού στην Κρήτη είναι ραγδαία. Παράλληλα, ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν και άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος, η Αχαΐα και η Μεσσηνία όπου παρατηρείται μια σταδιακά αύξηση των κρουσμάτων, ενώ από κοντά βρίσκονται και η Ηλεία, η Κορινθία και η Λακωνία.

Από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζει η Εύβοια, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, ο Έβρος, ενώ αύξηση στο ιικό φορτίο υπάρχει και στα Ιωάννινα. Σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιοχές δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα τους εξετάζεται συστηματικά.

Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με lockdown

Απεναντίας, το ενδεχόμενο τοπικών lockdown είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συγκεκριμένα νησιά της χώρας, εκεί όπου η κατάσταση θεωρείται δύσκολα αναστρέψιμη, καθώς στην εξίσωση μπαίνει και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχουν. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για νησιά όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Νάξος και η Χίος, όπου ο ρυθμός του εμβολιασμού κυμαίνεται από το 45% έως το 56%.

Όσον αφορά την κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτή παραμένει σε σταθερό, αλλά υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες στην Αθήνα εντοπίστηκαν 969 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 323.

Share.

Comments are closed.