Κορωνοϊός: Πώς εξελίσσονται τα κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα

0

Με αφορμή τη νόσηση ενός βρέφους 24 ημερών από κορωνοϊό, το οποίο δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου έδωσαν διευκρινίσεις ως προς την εξέλιξη των κρουσμάτων Covid 19 σε παιδιά.

«Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες των παιδιών με Covid 19, ευτυχώς συνιστούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο γεγονός», υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου.

Και πρόσθεσε: «Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται περίπου έξι εβδομάδες μετά από τη νοσηλεία από Covid 19».

«Στη χώρα μας είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν παρουσιαστεί με αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο. Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν μία πολύ καλή έκβαση», συνέχισε η κυρία Κοτανίδου.

Ανέφερε επίσης πως «σε ό,τι αφορά τα παιδιά, φέτος το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία με άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι «κύριο μέλημά μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και είναι αυτοί οι μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος), οπότε παρατηρείται έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι πολύ μεγάλη ιστορία για εμάς ότι λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης κοντά στα 4 εκατ. συμπατριώτες μας, αλλά και λόγω των μέτρων αυστηρής προστασίας, δεν βλέπουμε στα νοσοκομεία μας φέτος τον ιό της γρίπης».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τα βρέφη, αν και εφόσον κολλήσουν Covid 19, είναι με πολύ ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».

Share.

Comments are closed.