Κορωνοϊός: Πόση κάλυψη παρέχουν από τη μετάλλαξη Δέλτα τα εμβόλια

0

Πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αποδειχθεί τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Ωστόσο, τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της, πριν δηλαδή εμφανιστούν οι μεταλλάξεις. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γιάννης Ντάνασης,  Πάνος Μαλανδράκης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα.

Σχετικά με την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις Astra Zeneca (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Βρετανία).

Σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.351 και Β.1.617.2.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη, έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου Astra Zeneca, συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει.

Oι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το Astra Ζeneca έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του κορωνοϊού συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από τη Βρετανία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% Astra Zeneca έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer).

Μια άλλη πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο.

Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Tα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna, καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2.

Έως τώρα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί.

Share.

Comments are closed.