Κορωνοϊός: Σίγουρη η τρίτη δόση εμβολίου για το 80%

0

Ανοίγουν ξανά από σήμερα ολόκληρες κλινικές Covid που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη είπε χαρακτηριστικά ότι«δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας». Κατά την εκτίμησή της, το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.

«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στο ερώτημα εάν φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν, απάντησε χαρακτηριστικά ότι εάν οι εμβολιασμένοι δεν φτάσουν στο 80% στα τέλη Αυγούστου και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μαγιορκίνη για τέλος Δεκεμβρίου «δεν χρειάζεται να ρωτάτε τίποτα, θα ερμηνεύετε μόνοι σας την εξέλιξη των γεγονότων».

Εάν το τείχος ανοσίας χτιστεί έως τον Δεκέμβριο, θα γίνει «χαμός» στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο, τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, έκανε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί σίγουρα για το 80% με 90%, ενώ σε όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, ανέφερε ότι είναι πάνω από 5% με 7%, όπως είχε αναφέρει μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης.

Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, επισήμανε η κ. Παγώνη. Η πρώτη περιλαμβάνει όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους και αποτελούν την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν δεν είναι πολύ σοβαρά.

Όσοι εισήλθαν στο νοσοκομείο ενώ ήραν πλήρως εμβολιασμένοι, ανήκουν σε ένα «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου το 90%, ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ωστόσο ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν, ενώ οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με υποκείμενα νοσήματα πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.

Share.

Comments are closed.