Με 50 ένσημα το επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους

0

Στα 50 από τα 100 ένσημα μειώνεται το όριο για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους.

Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στον νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το μέτρο εντάσσεται στο σχέδιο για τις ρυθμίσεις οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στον ΟΑΕΔ, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικής απορρόφησης πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης  που ισχύει για το  2021 για την χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους –πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται –μεταξύ άλλων-  αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση. Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ έως το 2025 που θα διατεθούν  πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ,  για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Προτείνεται επίσης η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021  που προβλέπει τη   μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων. Πρόκειται για εργαζομένους ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19.

Share.

Comments are closed.