Μεγάλος προβληματισμός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

0

Ποιες είναι οι σκέψεις της Κυβέρνησης - Τι λένε οι ειδικοί

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στην Κυβέρνηση και στις υγειονομικές Αρχές το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο όσο από τους λοιμωξιολόγους υπάρχουν φόβοι πως η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Στα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Kυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες.

Την ώρα που κερδίζει έδαφος η επαναλειτουργία «δειγματοληπτικά» καταστημάτων μικρής χωρητικότητας από τις 14 Δεκεμβρίου και εξής, αντί μιας οριζόντιας επαναφοράς στους γνώριμους ρυθμούς της αγοράς.

Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό.

Ο υφυπουργός Επικρατείας εξέφρασε φόβους πως οι βεβιασμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα.

Mιλώντας στον «Alpha 98.9», ο Στέλιος Πέτσας είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται εισηγήσεις προκειμένου η αγορά να μην ανοίξει «με τον τρόπο που κάποιοι περιμένουν», γιατί όπως τόνισε, κανείς δεν θέλει να δει εικόνες Harrods στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εάν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και επανέλαβε πως τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει.

«Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων», εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Εξίσου επιφυλακτικά εμφανίζονται και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναφορικά με την επανεκκίνηση της αγοράς.

Υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις τάχθηκε χθες, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, τα δικαστήρια, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ακόμα, σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Share.

Comments are closed.