Μετάλλαξη Δέλτα – Αδειάζουν τα νησιά, γεμίζουν τα νοσοκομεία

0

Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, με τεράστιες πυρκαγιές να αποτεφρώνουν σπίτια και ανυπεράσπιστα παρθένα δάση, η πανδημία που εκκολάφθηκε συναινέσει όλων στους τουριστικούς προορισμούς, επιστρέφει απειλητικότερη από ποτέ στα αστικά κέντρα προοιωνίζοντας εφιαλτικό φθινόπωρο.

Τα κρούσματα ξεπερνούν κάθε τρεις και λίγο τις 4.000 ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν σταματά να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες φθάνοντας την Τετάρτη τους 282.

Καθώς ο ιός αρχίζει να ταξιδεύει στις αποσκευές των εκδρομέων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα νοσοκομεία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν στο όριο της κατάρρευσης και ήδη η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, είναι ίσως δηλωτική των συνθηκών που αναμένονται να επικρατήσουν, σε λίγες εβδομάδες.

Ορισμένα στοιχεία είναι ενδεικτικά του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι μισοί Ελληνες – παρά τις εκκλήσεις και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.048.056 εμβολιασμοί (πρώτης και δεύτερης δόσης).

Για την πρώτη δόση έχουν προσέλθει 5.862.754 άτομα (56% επί του γενικού πληθυσμού, 65% επί του ενήλικου), ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι μέχρι στιγμής οι 5.543.737 (53% επί του γενικού πληθυσμού, 62% επί του ενήλικου).

Τις τελευταίες 10 ημέρες, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών, έχουν κλειστεί μόλις 72.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, την ώρα μάλιστα που οι ΜΕΘ, ειδικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και παρά τα τοπικά lockdown, στενάζουν υπό το βάρος των ολοένα και περισσότερων διασωληνώσεων ανεμβολίαστων ανθρώπων.

Αρκετά ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης με τον αριθμό των ασθενών που νοσούν από κοροναϊό, καθημερινά να αυξάνεται, παράλληλα με την πίεση που δέχεται το τοπικό σύστημα Υγείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την Τρίτη (17/8) νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία του νησιού 200 ασθενείς ενώ σήμερα, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, νοσηλεύονται 220 εκ των οποίων οι 28 στις ΜΕΘ και από αυτούς οι 24 διασωληνωμένοι.

Το Νοσοκομείο Χανίων διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ των περισσοτέρων ασθενών, συνολικά 73, ενώ το Ηράκλειο έχει την πλειοψηφία των νοσούντων στις ΜΕΘ. Από τους 28 σε επίπεδο Κρήτης, οι 22 νοσηλεύονται στις Μονάδες του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου. Γεωργιάδης – Θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα – Τι είπε για τον Τσιτσιπά

Η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να μεγαλώνει και η μετάλλαξη Δέλτα «δείχνει τα δόντια της». Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει Σεπτεμβρίου και όπως ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τον Αύγουστο περιμένουμε αναλογικά λίγα κρούσματα ώστε να μπούμε στο φθινώπορο με ένα «χαμηλό νούμερο».

Η καθηγήτρια στάθηκε στους «σκληρούς» δείκτες, κυρίως σε αυτόν με τους θανάτους, που όπως είπε «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς».

Πίεση στο ΕΣΥ

Η κυρία Ψαλτοπούλου ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές».

Η ανησυχία των επιστημόνων εντείνεται βλέποντας τα στοιχεία των εμβολιασμών που καταδεικνύουν ότι το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας είναι εκείνο που απέχει πεισματικά από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ειδικότερα, από τον ενήλικο πληθυσμό, τελευταίοι σε ποσοστά εμβολιασμών κατατάσσονται οι 18-24 με μόλις το 39,4% να έχει κάνει την πρώτη δόση ενώ μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού οι νεαρότεροι ενήλικοι Ελληνες αγγίζουν το 40,5%.

Share.

Comments are closed.