Νέο Εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

0

Aρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσεις η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας κατά την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κλιματικού νόμου, αυτή την περίοδο γίνονται οι δοκιμές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί το μεγάλο όγκο των αιτήσεων και θα λειτουργήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα εμφανίζει μια απόκλιση 3 με 4 εβδομάδων από τον αρχικό προγραμματισμό, την οποία απέδωσε στους αυξημένους ελέγχους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα  στην έναρξη αλλά και την λειτουργία του προγράμματος.
Στους πρόσθετους λόγους ανέφερε την ανάγκη βελτιώσεων και την ενσωμάτωση παρατηρήσεων που προέκυψαν από τη διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδοτήσεις μέσω του νέου «Εξοικονομώ» αναμένεται να λάβουν 50.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε το κόστος των εργασιών -ή οι διαφορές που προκύπτουν- να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται ότι στο νέο «Εξοικονομώ» για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Τι παρεμβάσεις καλύπτει το νέο «Εξοικονομώ»

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, με το νέο «Εξοικονομώ» θα επιδοτούνται, μεταξύ άλλων, εργασίες όπως:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Συστήματα ψύξης-θέρμανσης
  • Αναβάθμιση φωτισμού

Share.

Comments are closed.