Νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων για τους πολίτες - Από πότε έρχεται και ποιους αφορά

0

Tο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα υποβάλει το οικονομικό επιτελείο της Kυβέρνησης στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο βλέπει πίσω από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που υποβάλλεται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που κυμαίνεται από μισό της % έως και 1% ΑΕΠ, δηλαδή από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως 2 δισ. ευρώ.

Για το 2022:

-Διατηρείται η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης όπως και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που εφαρμόζεται ήδη στους μισθούς των εργαζομένων.

-Έρχεται νέα πρόσθετη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές της επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τη μείωση που προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου.

-Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% εάν αυτή δεν παραπεμφθεί για το 2023.

Για το 2023

-Σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες έτσι ώστε να φτάσει η χώρα σωρευτικά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες ελάφρυνσης.

-Επιπλέον εξετάζεται η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ στο τραπέζι είναι και η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από το 24%.

Για το 2024:

- Σχεδιάζεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η υιοθέτηση δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22% από 13% και 24% σήμερα με ταυτόχρονη όμως διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Share.

Comments are closed.