• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Νόμπελ Ειρήνης 2026: Ποια είναι η 85χρονη που ξεκίνησε από το απαρτχάιντ και έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας δικαιοσύνης
Πλανήτης

Νόμπελ Ειρήνης 2026: Ποια είναι η 85χρονη που ξεκίνησε από το απαρτχάιντ και έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας δικαιοσύνης

9 Οκτωβρίου, 2026Updated:9 Οκτωβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στη Νοτιοαφρικανή νομικό και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναβανέτεμ «Νάβι» Πιλάι απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2026, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Η 85χρονη Πιλάι τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της στην προώθηση της ειρήνης, την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιλογή της αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία οι ένοπλες συγκρούσεις και οι αμφισβητήσεις της διεθνούς έννομης τάξης βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας.

Από το απαρτχάιντ στην παγκόσμια αναγνώριση

Η Ναβανέτεμ Πιλάι γεννήθηκε το 1941 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, σε οικογένεια ινδικής καταγωγής. Μεγάλωσε σε μια χώρα όπου το καθεστώς του απαρτχάιντ επέβαλλε αυστηρούς φυλετικούς διαχωρισμούς και περιόριζε θεμελιώδη δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών.

Παρά τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, κατάφερε να σπουδάσει Νομική και να ακολουθήσει επαγγελματική πορεία σε έναν χώρο όπου οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι μη λευκές γυναίκες αντιμετώπιζαν σημαντικά εμπόδια.

Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα που άνοιξε δικηγορικό γραφείο στην επαρχία Νατάλ. Στη διάρκεια της δικηγορικής της σταδιοδρομίας υπερασπίστηκε πολιτικούς κρατουμένους και ανθρώπους που είχαν υποστεί διώξεις εξαιτίας του απαρτχάιντ.

Η ιστορική σχέση με τον Νέλσον Μαντέλα

Η επαγγελματική διαδρομή της Πιλάι συνδέθηκε με τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων.

Στο πλαίσιο της δράσης της εργάστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την αναγνώριση δικαιωμάτων των φυλακισμένων, ενώ συμμετείχε σε νομικές προσπάθειες που αφορούσαν και τον Νέλσον Μαντέλα.

Η εμπειρία της στη Νότια Αφρική διαμόρφωσε την αντίληψή της ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να εξαρτάται από την πολιτική ισχύ ή την κοινωνική θέση ενός ανθρώπου.

Η πρώτη μη λευκή γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ, η Πιλάι διορίστηκε το 1995 δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, αποτελώντας την πρώτη μη λευκή γυναίκα που κατέλαβε τέτοια θέση.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή για τη νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη, η οποία επιχειρούσε να απομακρυνθεί από τις διακρίσεις του προηγούμενου καθεστώτος.

Η διεθνής αναγνώριση ακολούθησε σύντομα, καθώς η Πιλάι ανέλαβε σημαντικές δικαστικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς.

Η πορεία στα διεθνή δικαστήρια

Το 1995 εξελέγη δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, το οποίο είχε συγκροτηθεί για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη γενοκτονία του 1994.

Αργότερα διετέλεσε πρόεδρος του συγκεκριμένου δικαστηρίου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της διεθνούς νομολογίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2003 ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης.

Η πολυετής παρουσία της στους συγκεκριμένους οργανισμούς την κατέστησε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον χώρο του διεθνούς δικαίου.

Έξι χρόνια στον ΟΗΕ

Από το 2008 έως το 2014 η Ναβανέτεμ Πιλάι υπηρέτησε ως Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ασχολήθηκε με ζητήματα βασανιστηρίων, διακρίσεων, πολεμικών εγκλημάτων και καταπάτησης θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις της συχνά προκάλεσαν αντιδράσεις κυβερνήσεων, καθώς επέμενε στην ανάγκη διεθνούς λογοδοσίας ακόμη και όταν οι καταγγελίες αφορούσαν ισχυρά κράτη.

Η Γάζα και οι διεθνείς αντιδράσεις

Τα τελευταία χρόνια η Πιλάι βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας ως επικεφαλής ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ.

Η επιτροπή διατύπωσε σοβαρά συμπεράσματα σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και την εκτίμηση ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τα συγκεκριμένα συμπεράσματα, αμφισβητώντας την αμεροληψία και την αξιοπιστία της έρευνας.

Η υπόθεση ανέδειξε τις έντονες διαφωνίες γύρω από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου σε ενεργές πολεμικές συγκρούσεις.

Το μήνυμα της Επιτροπής Νόμπελ

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επέλεξε να αναγνωρίσει το σύνολο της σταδιοδρομίας της Πιλάι και τη συμβολή της στην προάσπιση της διεθνούς δικαιοσύνης.

Η βράβευση αναδεικνύει τον ρόλο των διεθνών δικαστηρίων και των θεσμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντιμετώπιση συγκρούσεων και στην αναζήτηση λογοδοσίας για σοβαρά εγκλήματα.

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ενώ η επίσημη τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Για τη Ναβανέτεμ Πιλάι, η διάκριση αποτελεί την κορυφαία αναγνώριση μιας σταδιοδρομίας που ξεκίνησε από τις δικαστικές αίθουσες της Νότιας Αφρικής και συνεχίστηκε στους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς δικαιοσύνης.


 

ανθρώπινα δικαιώματα επιλογές Ναβανέτεμ Πιλάι Νόμπελ Ειρήνης
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΧρηματιστήριο: Στο κόκκινο και η εβδομάδα με απώλειες 5,5% στις τράπεζες – Νέο χαμηλό διμήνου για τον Γενικό Δείκτη
Next Article Ιερισσός: Μεγάλη συναυλία για Σκουριές και Τέμπη – Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν

Related Posts

Στο ΚΑΡΦΙ: Πατάει γκάζι το ΠΑΣΟΚ

9 Οκτωβρίου, 2026

Ακρίβεια στη φέτα: Οι 5 οικονομικότερες εναλλακτικές για το καθημερινό τραπέζι

9 Οκτωβρίου, 2026

Καμπανάκι από τους βενζινοπώλες: Στα 4.000 ευρώ το κόστος θέρμανσης για μια μονοκατοικία

9 Οκτωβρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.