Ο άνθρωπος στο κέντρο της πολιτικής Μητσοτάκη

0

Ένα σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό σε πολλές πτυχές της πολιτικής του έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τον ιστορικό χώρο της Κεντροδεξιάς. Ακολουθώντας ένα στρατηγικό σχέδιο διείσδυσης σε κοινά που κάποτε φάνταζαν απλησίαστα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και παίζοντας μπάλα στο γήπεδο που για δεκαετίες θεωρείται ως προνομιακός χώρος της Αριστεράς.

Ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα στήριξης της εθνικής προσπάθειας καταγράφοντας ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω απ' όλα επαφή με την πραγματικότητα. Πολλοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις του όταν στο συνέδριο του κόμματος το 2018 μίλησε για το μεγάλο λαϊκό κόμμα, αλλά οι εξελίξεις και οι πολιτικές που έχει βάλει σε πρώτο πλάνο τους διέψευσαν πανηγυρικά.

Από την εποχή που βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων του και ξάφνιασε θετικά την κοινή γνώμη όταν στη διάρκεια της μεγάλης καταστροφής στη Μάνδρα έβαλε σε εφαρμογή σε νεκρό χρόνο ένα συνολικό σχέδιο στήριξης των πληγέντων αντιμετωπίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την πρωτοφανή ανικανότητα της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στρατηγικά να μην χαρίσει την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αλλά με στοχευμένες δράσεις (π.χ φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδοματική πολιτική, καταβολή αναδρομικών, σχέδια επανένταξης τοξικομανών και αστέγων, ενίσχυση των δομών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, εθελοντισμό, δεύτερη ευκαιρία σε ευπαθείς ομάδες) και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό για τους άνεργους, τους νέους, τους ευάλωτους, τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, τις εργαζόμενες μητέρες και άλλους δημιούργησε μία ισχυρή πολιτική παρακαταθήκη, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που στηρίζει έναν ηγέτη με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως εξάλλου καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις.

Share.

Comments are closed.