Ο Ερντογάν με προβοκάτσια «ξεπλένει» τις φωτιές – Bάζει στο στόχαστρο την Ελλάδα

0

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πολυμέτωπα πυρά για τη διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές -οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ενώ έχουν έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα- η Άγκυρα σκαρφίστηκε υποτιθέμενο θάνατο τούρκου πολίτη στον Έβρο από ελληνικά πυρά προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Μέσω διαρροών σε τουρκικά ΜΜΕ, από αργά το βράδυ του Σαββάτου, η γείτονα έκανε λόγο για 43χρονο ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά που φέρεται να προήλθαν από την ελληνική πλευρά, κοντά στο χωριό Αντασαρχανλί της Αδριανούπολης.

Κάποια εξ’ αυτών διέρρεαν πως τα πυρά προήλθαν έλληνες στρατιώτες, ενώ άλλα από άνδρες με πολιτικά ρούχα.

Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία ενός τέτοιου ισχυρισμού, καθώς στην Τουρκία μαίνονται τα τελευταία 24ωρα καταστροφικές πυρκαγιές, εξέλιξη η οποία έχει φέρει σε δεινή θέση τον τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Πιστή, λοιπόν, στην τακτική της προβοκάτσιας και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας -η οποία κορυφώθηκε την άνοιξη του περασμένου έτους στον Έβρο όταν οι Τούρκοι έστηναν ψεύτικα βίντεο και διέδιδαν fake news για νεκρούς πρόσφυγες και τραυματίες στα σύνορα- η Άγκυρα επιχείρησε να στρέψει τα βλέμματα προς την Ελλάδα προκειμένου να εξάγει την κρίση που βιώνει στο εσωτερικό.

Βλέποντας ότι το αφήγημα -χωρίς καμιά απόδειξη πάντως- του Ταγίπ Ερντογάν περί δολιοφθοράς σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών δεν αποδίδει, η γείτονα υιοθέτησε τους ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ για νεκρό από ελληνικά πυρά, προβαίνοντας μάλιστα σε έκτακτο διάβημα, αφού εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα.

Η ελληνίδα αξιωματούχος προχώρησε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, σε πλήρη διάψευση των δημοσιευμάτων, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τις τουρκικές αιτιάσεις.

Επεσήμανε, δε, στην τουρκική πλευρά την «υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Δολιοφθορά του PKK «βλέπει» ο Ερντογάν

Από την πρώτη στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος έβαλε κατά των Κούρδων παρουσιάζοντας το σενάριο οι δασικές πυρκαγιές να οφείλονται σε πράξη δολιοφθοράς από μέρους του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου του PKK. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της «προδοτικής ενέργειας».

Στο ίδιο κλίμα, τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι ο πρώτος ύποπτος για τις πυρκαγιές είναι το ΡΚΚ. Όπως ισχυρίζονται, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία από τις μεθόδους εκδίκησης που χρησιμοποιεί η οργάνωση, «της οποίας οι υποστηρικτές έσπευσαν να γιορτάσουν βλέποντας τη φονική φλόγα που κατάπινε δέντρα και ​​ζώα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό δίκτυο TRT, «η Λαϊκή Ενωμένη Πολιτοφυλακή Εκδίκησης (HBIM) είναι μια οργάνωση ομάδα που συνδέεται με το PKK και ανέλαβε την ευθύνη για πυρκαγιές στο παρελθόν.

» Ενώ η οργάνωση εξαπέλυσε την πρώτη της επίθεση στην Τουρκία το 1984, υιοθέτησε τον εμπρησμό σε δασικές εκτάσεις ως στρατηγική τη δεκαετία του 1990. Η Ελλάδα, όπου εκπαιδεύτηκαν μερικοί ‘τρομοκράτες’ του ΡΚΚ, έχει επίσης μερίδιο ευθύνης στις πυρκαγιές του ΡΚΚ, καθώς η οργάνωση βάζει φωτιές σε δάση που προσελκύουν τούρκους τουρίστες».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «η οργάνωση θεωρεί ότι οι πυρκαγιές είναι μια πράξη εκδίκησης κατά του τουρκικού κράτους».

Share.

Comments are closed.