Ο Ερντογάν «βλέπει» ξένη συνωμοσία για τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας που ο ίδιος καίει

0

Στη δήλωση ότι προστατεύει την οικονομία της Τουρκίας από τις «επιθέσεις ξένων χρηματοπιστωτικών εργαλείων που μπορούν να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα», προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες στη Βουλή της χώρας, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει τους οικονομολόγους.

«Ο φουσκωμένος πληθωρισμός δεν συνάδει με την πραγματικότητα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.

Υποσχέθηκε δε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνησή του για να στηρίξει την τουρκική λίρα, σύντομα θα ρίξουν τις άδικες αυξήσεις των τιμών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Δεκέμβριο έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 36%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ετοιμάζεται για άλλη μία συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα με θέμα τα επιτόκια.

Ωστόσο, τα σχόλια που έκαναν οι οικονομολόγοι ήταν μάλλον απαξιωτικά. Όπως αναφέρει το CNBC, ο αναλυτής της Bluebay Asset Management, Timothy Ash, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «περισσότερες και απόλυτες ανοησίες», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συνωμοσία από το εξωτερικό.

«Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία λόγω της απολύτως παρανοϊκής νομισματικής πολιτικής που έχει επιβληθεί από τον Ερντογάν», έγραψε μετά την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στη Βουλή.

«Ούτε η τουρκική λίρα δεν πιστεύει στον Ερντογάν»

«Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να σώσει την τουρκική λίρα, και ίσως και τον εαυτό του, θα πρέπει να φτιάξει ένα συμβούλιο νομισματικής πολιτικής που θα βασίζεται στο δολάριο», έγραψε χθες (12.01.2022) στο Twitter ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, Steve Hanke.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία «δολαριοποιείται αυθόρμητα», ενώ δημοσίευσε και ένα άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, με τίτλο «Ακόμη και η τουρκική λίρα έπαψε να πιστεύει στον πρόεδρο Ερντογάν».

 

Μάλιστα, σε άλλη ανάρτησή του χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική του Ερντογάν παράλογη και επισημαίνει ότι χρησιμοποιώντας ειδικές μετρήσεις υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός την Τουρκία σήμερα «βρίσκεται στο 97,17%, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με το ψεύτικο επίσημο ποσοστό για τον Δεκέμβριο 2021 που ανέφερε η TurkStat».

Πριν από λίγες μέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η τουρκική λίρα, οι εξαγωγείς θα πρέπει να μετατρέπουν το 25% των εσόδων τους στο τοπικό νόμισμα, εφόσον οι πληρωμές γίνονται σε δολάριο ΗΠΑ, ευρώ ή στερλίνα.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι επικριτές του Ερντογάν θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι βιώσιμο και πως στην πραγματικότητα αποτελεί κρυφή αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μειώνονται, με τα ακαθάριστα αποθεματικά να έχουν πέσει την πρώτη εβδομάδα του 2022 κατά 1,6 δισ. δολάρια στα 109,4 δισ. δολάρια, καθώς σύμφωνα με τη Goldman Sachs μειώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαμορφώθηκαν στα 71 δισ. δολάρια.

Share.

Comments are closed.