Ο «σούπερ» Μάριο Ντράγκι ρίχνει τα επιτόκια των ομολόγων

0

Η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία από τον τέως Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, φέρνει ευφορία στις αγορές και τροφοδοτεί τη συνεχή συμπίεση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, της Ελλάδας και γενικά της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Η εντολή σχηματισμού κυιβέρνησης που έλαβε από τον Ιταλό πρόεδρο, ενεργοποίησε αυτομάτως τα αντανακλαστικά των επενδυτών, καθώς οι αγορές βλέπουν ότι η γειτονική χώρα εν μέσω πανδημίας, μπορεί να έχει στο τιμόνι της έναν από τους κορυφαίους σε κύρος τεχνοκράτες, με εξαιρετική εμπειρία στα χρηματοοικονομικά θέματα. Φυσικά, οι προσδοκίες των αγορών θα επιβεβαιωθούν πλήρως, όταν και εφόσον λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι. Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, πίσω από την Ελλάδα, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο επιβαρύνεται εκ νέου από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εφόσον, ο Μάριο Ντράγκι λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ιταλική Βουλή, τότε θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία μαστίζεται από το υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και πολύ σοβαρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία επιτείνονται από την πανδημική κρίση.

Ο... ούριος "άνεμος Ντράγκι" επιδρά ευεργετικά στην πορεία των ελληνικών τίτλων και είναι ενδεικτικό ότι λίγες μέρες με την επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,80%, το κόστος του χρήματος στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει στο 0,61%! Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, η πορεία υποχώρησης των επιτοκίων των κρατικών τίτλων είναι ραγδαία, ακόμη και μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πέρα από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία διαπραγματεύονται σταθερά με αρνητικό επιτόκιο, σε αυτή τη ζώνη εντάσσεται εσχάτως και το τριετές, ενώ σχεδόν στο 0% διαμορφώνεται το επιτόκιο του πενταετούς τίτλου. Η βελτίωση των συνθηκών μέσα στο 2021 και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα τροφοδοτήσει τις θετικές προσδοκίες των αγορών για ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

                                      ΠΙΝΑΚΑΣ

                   Η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Τίτλος         3/2/2021     Πριν 1 εβδομάδα  Πριν 1 χρόνο

3ετές -0.09%        -0.08%        0.16%

5ετές 0.01%         0.08%         0.36%

7ετές 0.30%         0.35%         0.69%

10ετές         0.61%         0.68%         1.07%

15ετές         0.96%         0.98%         1.61%

20ετές         1.01%         1.07%         1.73%

30ετές         1.11%         1.19%         1.83%

Share.

Comments are closed.