Οι μεγάλες προκλήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα

0

Η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για μια παράταξη που αντιμετώπισε ισχυρές αναταράξεις στη σκιά των μνημονίων.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή η οποία συνιστά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη για τον ίδιο προσωπικά. Ο νέος ηγέτης της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση, να επαναπροσδιορίσει δηλαδή τις σχέσεις του με ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στο παρελθόν συνιστούσε τη ραχοκοκαλιά μιας παράταξης-βασικού πυλώνα του δικομματισμού στην Ελλάδα.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος μετά τις εκλογές είναι ο επαναπατρισμός των παραδοσιακών ψηφοφόρων που έφυγαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και βρήκαν πολιτική στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδούρου αναμένονται υψηλοί το επόμενο διάστημα, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει ένα δυναμικό comeback στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται πως ως ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ το καλοκαίρι του 2020 είχε ζητήσει παρέμβαση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για να οδηγηθεί στην έξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ από τις συνεδριάσεις των ευρωσοσιαλιστών.

Οι κινήσεις του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιοριστούν προς την Κεντροαριστερά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δεύτερο χρόνο, καθώς για να κερδίσει το κόμμα ξανά «μεγάλα διψήφια ποσοστά» χρειάζεται να κάνει πράξη μια στρατηγική διεύρυνσης, πέρα από τους πράσινους ήλιους και με πολιτικά προτάγματα που θα φανούν ελκυστικά στους νέους και σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που είναι πολιτικά ανένταχτο.

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για τη δυναμική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ηγετική του ομάδα δεν διαθέτει πλέον την πολυτέλεια του χρόνου καθώς ο κ. Μητσοτάκης κρατά στο συρτάρι του και πιθανά σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Share.

Comments are closed.