• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Οι προκλήσεις του ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του 2023
Οικονομία

Οι προκλήσεις του ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του 2023

8 Ιουλίου, 2022Updated:8 Ιουλίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Δρόμος μετ' εμποδίων θα είναι η πορεία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2023, αφού παράλληλα με την αντιμετώπιση της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να πετύχει σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το επόμενο διάστημα, μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο της έμμεσης αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο "στοίχημα" στα μέτρα στήριξης της χρονιάς. Το ΥΠΟΙΚ, έχει ήδη προγραμματίσει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ, για την ελάφρυνση των καταναλωτών, ποσό που είναι αμφίβολο αν θα είναι αρκετό, με δεδομένο ότι ο ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας στην Ευρώπη, μπορεί να στείλει την τιμή του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια και του ηλεκτρικού ρεύματος, σε νέα ιστορικά υψηλά και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρει το capital.gr. 
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, έχοντας κατά νου την καλή πορεία των εσόδων για το πρώτο πεντάμηνο, μετά το fuel Pass 1, ανακοίνωσε πρόσφατα μια αυξημένη επιδότηση στα καύσιμα για το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Πριν την εφαρμόσει, προανήγγειλε και μια τρίτη, για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Δεν αποκλείει επίσης και μια νέα επιταγή ακρίβειας, για τους οικονομικά πιο ευάλωτους για το φθινόπωρο. Όλα αυτά, με μόνη σταθερά ότι ο τουρισμός έχει κάνει μια καλή εκκίνηση και ότι η πορεία συλλογής των άμεσων και έμμεσων φόρων θα δίνει πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού που θα μπορεί να διατεθεί για μέτρα στήριξης.
Ακόμη και αν χρειαστεί ένας δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις δαπάνες, λόγω μέτρων στήριξης, θα είναι λίγο πολύ "τυπικός". Τούτο διότι οι μεγαλύτερες δαπάνες, θα αντικρίζονται από υψηλότερα έσοδα και κατά συνέπεια δεν θα αλλάζει ο στόχος, για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου.

Η δύσκολη εξίσωση του 2023 

Μεγαλύτερη πρόκληση θα έχει το οικονομικό επιτελείο για τον επόμενο χρόνο. Τούτο διότι το 2023, θα πρέπει να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου, έχει προγραμματιστεί από τώρα, ότι θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να καλύψει τα μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που αφορούν την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του και αυξήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ, σε συντάξεις για τους συνταξιούχους μετά το 2016. Με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που στείλαμε στις Βρυξέλλες οι παροχές αυτές βασίζονται σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 4,8% για τον επόμενο χρόνο, από το 3,1% που αναμένεται για φέτος. ΕΕ και ΔΝΤ προβλέπουν ανάπτυξη 3,5% για φέτος, αλλά 3,1% (η EE) και 2,6% το ΔΝΤ για το 2023. Βασική παραδοχή αποτελεί, ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, θα έχει ετήσια αύξηση 1,6% για τον επόμενο χρόνο. Με βάση τις εκτιμήσεις της Αθήνας, θα πρέπει πολλά πράγματα να πάνε καλά, για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι.

Ο εκλογικός κύκλος 

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η οικονομία θα πρέπει υποχρεωτικά να υποστεί έναν εκλογικό κύκλο ο οποίος άτυπα έχει ανοίξει, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να περιμένει εκλογές το φθινόπωρο. Η ιδιαιτερότητα γι' αυτές τις εκλογές, είναι ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι διπλές. Τούτο διότι, η διεξαγωγή τους με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν εγγυάται -εκτός απροόπτου- βιώσιμη Κυβέρνηση. Συνεπώς, μετά τις πρώτες εκλογές θα έχουμε και δεύτερο προεκλογικό κύκλο για εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Όποιο και αν είναι το διάστημα των εκλογών, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην υπάρχουν και να προχωρήσει την ατζέντα του για την οικονομία.

επιλογές ΥΠΟΙΚ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Articlee-ΕΦΚΑ: Τέλος στην ακρόαση των ασφαλισμένων για αιτήσεις σύνταξης
Next Article 110 θέσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού

Related Posts

ΤτΕ: «Βλέπει» πληθωρισμό 2,5% το 2025 στην Ελλάδα - Πιέσεις από ενοίκια, έμμεσους φόρους και μισθούς

16 Ιουνίου, 2025

JP Morgan: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,2% για την Ελλάδα το 2025 και 2% το 2026 - Ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα

16 Ιουνίου, 2025

Ακρίβεια στις παραλίες: Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για ελεύθερες ακτές

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.