• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»ΟΟΣΑ: Νέο «καμπανάκι» για παγκόσμια οικονομία λόγω Μέσης Ανατολής – Πίεση σε ανάπτυξη και πληθωρισμό
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Νέο «καμπανάκι» για παγκόσμια οικονομία λόγω Μέσης Ανατολής – Πίεση σε ανάπτυξη και πληθωρισμό

19 Μαΐου, 2026Updated:19 Μαΐου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Νέα προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία απηύθυνε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Ματίας Κόρμαν να δηλώνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί αισθητά, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται εξαιτίας της παρατεταμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδα των Επτά στο Παρίσι, ο Κόρμαν τόνισε ότι το βασικό συμπέρασμα των μέχρι τώρα εκτιμήσεων είναι πως η γεωπολιτική κρίση ασκεί «καθοδική πίεση στην ανάπτυξη και ανοδική πίεση στον πληθωρισμό», ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τις διεθνείς οικονομίες.

Όπως ανέφερε, ο ΟΟΣΑ είχε ήδη επισημάνει από τον Μάρτιο ότι ο πόλεμος με επίκεντρο το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα ανατιμήσεων και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πλέον οι αρχικές προβλέψεις αναμένεται να αναθεωρηθούν επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο οργανισμός, με έδρα το Παρίσι, αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις του στις 3 Ιουνίου, με τις αγορές να αναμένουν πλέον πιο απαισιόδοξια εικόνα για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 βρέθηκαν οι μεγάλες παγκόσμιες ανισορροπίες, όπως το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένες Πολιτείες και το ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η απότομη επιδείνωση στις αγορές ομολόγων και το νέο άλμα στις τιμές του πετρελαίου έδωσαν τελικά επείγοντα χαρακτήρα στις συζητήσεις.

Ο Ματίας Κόρμαν προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον πολιτικής, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα αυξημένο πληθωρισμό και ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα.

Όπως εξήγησε, ένα ενεργειακό σοκ θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες να απορροφηθεί από τις οικονομίες, ωστόσο εάν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αρχίσουν να περνούν στο σύνολο της οικονομίας και να επηρεάζουν τους μισθούς μέσω δευτερογενών επιδράσεων, τότε οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και σε συνθήκες επιβραδυνόμενης ανάπτυξης.

Η τοποθέτηση του ΟΟΣΑ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά την πορεία των τιμών του πετρελαίου και των κρατικών ομολόγων, ενώ ενισχύονται οι φόβοι για επιστροφή ενός περιβάλλοντος «στασιμοπληθωρισμού», με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο κόστος χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

featured ΟΟΣΑ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΚεραμέως: Καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας – Τι είπε για την απόφαση του ΣτΕ
Next Article Worldline: Εξαγοράζει το υπόλοιπο 20% των μετοχών της Worldline Greece από τη Eurobank

Related Posts

UBS: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη - Πιέζεται η Ευρώπη

19 Μαΐου, 2026

Ηχηρό μήνυμα Καραβία: Στον αέρα επενδύσεις έως 8 δισ. ευρώ λόγω εμπλοκών στο ΤAA - Aνάπτυξη κάτω από 2%

19 Μαΐου, 2026

Politico: Ποια είναι τα πέντε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής ατζέντας για φέτος

19 Μαΐου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.