• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Oxfam America: Έρχονται οι πρώτοι τρισεκατομμυριούχοι και ακραία ανισότητα
Πλανήτης

Oxfam America: Έρχονται οι πρώτοι τρισεκατομμυριούχοι και ακραία ανισότητα

22 Ιανουαρίου, 2025Updated:22 Ιανουαρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Πέντε άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρώσουν πλούτο ύψους τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Ελον Μασκ, που σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με αξία άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται ότι θα φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, μαζί με την οικογένειά του.

Η έκθεση της Oxfam, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από το Forbes, εκδίδεται ταυτόχρονα με την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2024 ήταν μια εξαιρετικά κερδοφόρα χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, χάρη εν μέρει στην άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την Oxfam. Η καθαρή τους αξία αυξήθηκε τόσο γρήγορα που η Oxfam αναθεώρησε την πρόβλεψή της από πέρυσι, ότι θα υπήρχε μόνο ένας τρισεκατομμυριούχος στην επόμενη δεκαετία. «Αυτό το ποσό είναι αδιανόητο», δήλωσε η Rebecca Riddell, ανώτερη επικεφαλής πολιτικής στην Oxfam America. «Αυτή η ακραία ανισότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε».

Η λίστα των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε πέρυσι κατά περίπου 200 άτομα, φτάνοντας συνολικά τους 2.770. Ο πλούτος τους εκτοξεύθηκε κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές ταχύτερα από την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας συνολικά τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζουν 816 δισεκατομμυριούχοι, η καθαρή περιουσία αυτής της ομάδας αυξήθηκε κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, αν κάποιος από τους 10 πλουσιότερους άνδρες έχανε το 99% της περιουσίας του, θα εξακολουθούσε να είναι δισεκατομμυριούχος, όπως διαπίστωσε η Oxfam.

Αντίθετα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας παραμένει περίπου ο ίδιος με αυτόν του 1990, σύμφωνα με την έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η φετινή έκθεση της Oxfam, με τίτλο Takers not Makers, τονίζει ότι πάνω από το ένα τρίτο του πλούτου των δισεκατομμυριούχων προέρχεται από κληρονομιές. Το 2023, για πρώτη φορά, περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι συγκέντρωσαν τον πλούτο τους μέσω κληρονομιάς παρά μέσω επιχειρηματικών προσπαθειών. Επίσης, όλοι οι 17 δισεκατομμυριούχοι κάτω των 30 ετών είναι κληρονόμοι. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα δύο τρίτα των χωρών δεν φορολογούν τις κληρονομιές μεταξύ άμεσων απογόνων, ανέφερε η Riddell.

Oxfam
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article550 μόνιμες θέσεις στην ΑΑΔΕ
Next Article Aνθρωποι και ρομπότ: Τα θηλυκά ανδροειδή συντροφιάς είναι γεγονός

Related Posts

Κρυπτονομίσματα: Έρχονται οι συντάξεις σε… crypto

16 Ιουνίου, 2025

Πόσο πραγματική είναι η απειλή του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ; Διχασμένοι οι αναλυτές, μιλούν για «παγκόσμιο σοκ» ή γι' «αυτογκόλ» της Τεχεράνης

16 Ιουνίου, 2025

Πώς οι πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.