Πάιατ: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν μαχητικά F-35 στην Ελλάδα»

0

Την στήριξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από πλευράς των ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν οι διερευνητικές σε τροχιά. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Άγκυρας» η οποία καλείται να απαντήσει στην ελληνική πλευρά δίνοντας ημερομηνίες για την επανάληψη των συζητήσεων στην Αθήνα, αυτή τη φορά.

Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρέσβης δεν θέλησε ωστόσο, να εξειδικεύσει την στρατηγική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε ο νέος επικεφαλής του State Department με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμα, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία. «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη», επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι αδημονούν να συνεργαστούν για το ενδεχόμενο πώλησης F-35 όταν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να κάνει αυτή την «επένδυση», όπως την χαρακτήρισε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία εξηγώντας ότι η υλοποιούμενη αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper είναι πολύ σημαντική γιατί θα προετοιμάσει την πολεμική αεροπορία για τα F-35.

Συνεργάτης του Πάιατ από το γραφείο αμυντικής συνεργασίας (Office of Defence Cooperation) διευκρίνισε ότι η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, έχει προσδιορίσει σε περίπου πέντε χρόνια το διάστημα που απαιτείται για να αναπτυχθούν οι υποδομές που χρειάζονται για την φιλοξενία των F-35.

 

Share.

Comments are closed.