• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Παπασταύρου: Η Ελλάδα διεκδικεί κομβικό ρόλο στον διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης
Ειδήσεις

Παπασταύρου: Η Ελλάδα διεκδικεί κομβικό ρόλο στον διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης

30 Ιουνίου, 2026Updated:30 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, Πίγιους Γκόγιαλ είχε σήμερα στο ΥΠΕΝ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, οι προοπτικές ανάπτυξης του διαδρόμου IMEC και ο ρόλος της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία ενώνονται από κοινές αξίες, βαθύ σεβασμό για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου, τονίζοντας ότι «στο υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ινδία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πραγματοποιούν συχνές επαφές και επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γεγονός που ενισχύει την πολιτική δυναμική της Στρατηγικής μας Εταιρικής Σχέσης: «Οι διμερείς μας σχέσεις άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μετά την ιστορική επίσκεψη -την πρώτη εδώ και 40 χρόνια- του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα το 2023, στην οποία είχα το προνόμιο να συμμετάσχω, τότε ως υπουργός Επικρατείας, αλλά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2024. Ο πρόσφατος 14ος γύρος διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την επισκόπηση της προόδου της στρατηγικής μας συνεργασίας και για τη συμφωνία σχετικά με τη σύνταξη ενός Οδικού Χάρτη, με στόχο την προώθηση και την παρακολούθηση των συνεργειών μας σε συγκεκριμένους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Αναφερόμενος στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η Ελλάδα τον υποστηρίζει πλήρως, «ως μια σημαντική πρωτοβουλία για το παγκόσμιο εμπόριο, τις ενεργειακές ροές και την ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και επιδιώκει ρητά να ενταχθεί στον Διάδρομο».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο για την Πύλη της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος αναγνωρίζει τον μοναδικό ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικού συνδετικού κρίκου εντός του ευρύτερου διαδρόμου IMEC.

«Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Αυτή έχει αποκρυσταλλωθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας του 2017, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Δημοκρατίας της Ινδίας, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των νέων και ΑΠΕ», επισήμανε επίσης, ο κ. Παπασταύρου.

Τέλος, ο Ινδός υπουργός προσκάλεσε τον κ. Παπασταύρου να επισκεφθεί την Ινδία, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να έχει συνάντηση με τον υπουργό Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας του.

Παπασταύρου
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleWall Street: Ξεπέρασε τις 52.000 μονάδες ο Dow Jones με ώθηση από την τεχνολογία
Next Article Μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από το Ορμούζ το Σαββατοκύριακο

Related Posts

Μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από το Ορμούζ το Σαββατοκύριακο

30 Ιουνίου, 2026

Wall Street: Ξεπέρασε τις 52.000 μονάδες ο Dow Jones με ώθηση από την τεχνολογία

30 Ιουνίου, 2026

ΥΠΟΙΚ: Οι 20 «μύθοι» της ΕΛ.Α.Σ. και οι 20 αλήθειες για την ελληνική οικονομία

30 Ιουνίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.