Παρούσα η Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση

0

Η Κλιματική Αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη και οι συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας μας ωθούν στην ανάγκη χάραξης και εκτέλεσης μιας ενεργειακής πολιτικής που θα μας επιτρέψει να δούμε με αισιοδοξία το κλιματικό μέλλον του πλανήτη και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό αποτύπωμα.

Άλλωστε κλίμα και ενέργεια αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους επηρεάζοντας και τις ζωές μας.

Συμφωνία του Παρισιού, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη και μπλε ενέργεια, ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια, απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αποδοτικότητα είναι έννοιες που έχουν μπει ή μπαίνουν στην καθημερινότητά μας, μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν και στο άμεσο μέλλον ακόμη περισσότερο.

Σε αυτή την κοινή, για ολόκληρο τον πλανήτη, πραγματικότητα η χώρα μας πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εφαρμόζοντας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ένα στρατηγικό σχέδιο με αναλυτικό οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το 2030, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας.

Με στόχους ποσοτικοποιημένους και κοστολογημένους, με καθορισμένα χρονικά ορόσημα παρακολούθησης της πορείας των δράσεων, με παρεμβάσεις, συνέργειες και συμπληρωματικές δράσεις σε όλες τους τομείς/κλάδους της οικονομίας η δεκαετία που διανύουμε θα αποτελέσει ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας.

Η μετάβαση αυτή συνδυαζόμενη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προστασία των καταναλωτών, πρόκειται να εγκαθιδρύσει ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, αξιοποιώντας με το βέλτιστο τρόπο εθνικούς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και υιοθετώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς αγοράς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ μέσω 21 δράσεων που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανανεώνουμε συνεχώς το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» με διάθεση σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2020-2021. Υλοποιούμε το πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ», με στόχο να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να επιλέξουν το ηλεκτρικό όχημα της αρεσκείας τους.

Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, προωθούμε το φυσικό αέριο τόσο για επαγγελματική όσο και για οικιακή χρήση.

Σημειωτέον πως το υδρογόνο που πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την απανθρακοποίηση της οικονομίας μας, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, ενισχύοντας σημαντικά τη δίκαιη μετάβαση.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει επηρεάσει πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων, πολλές εθνικές και μη δράσεις η χώρα μας δηλώνει παρούσα και είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε, να τρέξουμε και να υλοποιήσουμε τους εθνικούς μας στόχους και στον τομέα της ενέργειας.

Στο μέλλον που σχεδιάζουμε η ενέργεια είναι καθαρή, φθηνή και άφθονη. Και με οδηγό ένα δίκαιο και αυστηρό πλαίσιο κανόνων γύρω από τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος, θα απολαύσουμε συλλογικά τα οφέλη που κομίζει το πέρασμα σε μία νέα εποχή, συνεισφέροντας, παράλληλα όλοι σε αυτό, στον βαθμό και στον τρόπο που μας αναλογεί. Είναι ένα στοίχημα της Kυβέρνησης Μητσοτάκη το οποίο και θα κερδίσουμε.

* Η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα είναι βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία

Share.

Comments are closed.