Πιθανά τα τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

0

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού προκαλεί έντονη ανησυχία και συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, είπε πως η «παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και υπάρχει και μια ανησυχία γιατί αυτή η μετάλλαξη Δέλτα είναι 50%-60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη την Άλφα, τη βρετανική, που είχε κυριαρχήσει και στη χώρα μας».

«Όπως δείχνουν τα μοντέλα, μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμάνεας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τα καλύτερα εδώ και μήνες κι αυτό ήταν που οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ακόμα, επεσήμανε ότι η λύση είναι τα εμβόλια και πως οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο «κλεισίματος» είπε πως είναι πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη. «Είναι λάθος να έχει κανείς τη δυνατότητα και να μην εμβολιάζεται», ανέφερε.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το στέλεχος κορωνοϊού που θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην χώρα.

Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοϊό στελέχους «Δέλτα» στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Ακόμα, είπε πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη.

«Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Εξαδάκτυλος: «Να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 55 ετών»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ANT1 είπε πως «οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι «από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν».

Παράλληλα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορωνοϊό, που θα γεμίσουν από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες».

«Είναι μια νόσος που μεταδίδεται ταχύτατα και επηρεάζει την ζωή όλων μας. Οι άνω των 55 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι, το χρωστούν στον εαυτό τους και στην κοινωνία, το χρωστούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, δεν μπορεί να ζητάμε από μαθητές και φοιτητές να εμβολιαστούν, ενώ αυτοί που έχουν το πρόβλημα να μην εμβολιάζονται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ακόμα, είπε πως «θα είναι πολύ κρίμα η χώρα μας να ξαναμπεί σε αυτήν την δίνη, ενός lockdown, ενώ έχουμε την δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με άλλους όρους και ενώ έχουμε και το προνόμιο να έχουμε εμβόλιο και να επιλέγουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε». Τέλος, συμβούλευσε τους πολίτες να συνεχίσουν οι πολίτες να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε περιοχές με συνωστισμό.

Share.

Comments are closed.