Πληρωμές 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα γέννησης μέσα σε ένα χρόνο

0

Το ποσό των 123 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε οικογένειες που έφεραν στον κόσμο παιδιά από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, για όλα τα παιδιά έχει καταβληθεί το επίδομα των 2.000 ευρώ με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύθηκαν οι νέες οικογένειες με 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις, εξασφαλίζοντας ένας μέρος από τα σημαντικά και κοστοβόρα αρχικά έξοδα της ανατροφής του παιδιού. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021 το επίδομα γέννησης δόθηκε σε 78.500 νεογέννητα. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα έως τις 30 Νοεμβρίου είχε πληρωθεί η πρώτη δόση για 66.864 παιδιά, ενώ έχει δοθεί και η δεύτερη δόση για 42.988 παιδιά. Η συνολική δαπάνη για το 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο, είχε διαμορφωθεί στα 109.852.000 ευρώ. Μέχρι αύριο, 31 Μαρτίου 2021, το σύνολο των αιτήσεων  που θα πληρωθούν είναι 12.525. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι 12.596.000 ευρώ. Η θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης συνιστά το θεμέλιο μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής που πλέον ασκείται από την Κυβέρνηση αυτή στοχευμένα και υπεύθυνα.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου «το επίδομα γέννησης αποτελεί σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο την προμετωπίδα της πολιτικής μας με στόχο την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας. Όλους αυτούς τους μήνες αποδείξαμε με πράξεις ότι η παιδική προστασία και η οικογένεια είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Η ανάπτυξη μίας χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημογραφική ισορροπία. Η χορήγηση του επιδόματος γέννησης, ήταν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη υλοποιούμε - όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα και την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών - διαμορφώνουμε μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αλλά και την προστασία του παιδιού».

Share.

Comments are closed.