• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Πληθωρισμός: Αύξηση στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Υποχώρηση στο 2,9% στην ευρωζώνη
Οικονομία

Πληθωρισμός: Αύξηση στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Υποχώρηση στο 2,9% στην ευρωζώνη

31 Οκτωβρίου, 2023Updated:31 Οκτωβρίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σημαντική επιτάχυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρότι στην Ευρωζώνη καταγράφηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κύματος ανατιμήσεων, με τον δείκτη τιμών να πέφτει κάτω του 3%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τη Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +3,9% έναντι +2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο.

Η εν λόγω επίδοση αποτελεί την υψηλότερη από τον Μάιο του 2023 (4,1%), αν και απέχει παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο. Η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο επίκειται τις επόμενες ημέρες.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε σχέση τον Αύγουστο του 2023), ο πληθωριστικός δείκτης της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε στο +0,2%.

Απότομο «φρένο» στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 2,9% τον Οκτώβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 4,3% του Σεπτεμβρίου.

Το 2,9% του Οκτωβρίου αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή πριν τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η αρχική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,2% έναντι 4,5% τον Σεπτέμβριο και 5,3% τον Αύγουστο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 7,5% (8,8% τον Σεπτέμβριο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -11,1% (-4,7% τον Σεπτέμβριο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,6% από 4,7% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 3,5% από 4,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,1%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο -1,1%.

«Ανάσα» σε Γερμανία, άνοδος στην Ισπανία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη του ευρώ, τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό είχαν το Βέλγιο (-1,7%), η Ολλανδία (-1,0%) και η Ιταλία (1,9%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (7,8%), στην Κροατία (6,7%) και στη Σλοβενία (6,6%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 3% από 4,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε στο 4,5% έναντι 5,7% προηγουμένως. Στην Ισπανία, αντίθετα, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 3,5% από 3,3% τον Σεπτέμβριο.

Πτώση για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Από την άλλη πλευρά, η Eurostat ανακοίνωσε και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, με την οικονομία της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά 0,1% έναντι των εκτιμήσεων περί μηδενικής μεταβολής.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2022, η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν θετική κατά 0,1% στις χώρες του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο του 2023, η τριμηνιαία μεταβολή ήταν μηδενική, ενώ η ετήσια μεταβολή ήταν θετική κατά 0,4%.

Από τις επιμέρους χώρες, το ΑΕΠ της Γερμανίας εμφάνισε συρρίκνωση 0,1% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ το ΑΕΠ της Γαλλίας κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,1% και 0,7%, αντίστοιχα. Στην Ισπανία, η αύξηση του ΑΕΠ καθορίστηκε σε 0,3% και σε 1,8%, ενώ στην Ιταλία το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο τόσο σε τριμηνιαία βάση, όσο και σε ετήσια βάση.

featured πληθωρισμός
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΒ. Ψάλτης (Alpha Bank): «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η στρατηγική μας συμφωνία με την UniCredit διαμορφώνουν νέα δυναμική»
Next Article Λιανεμπόριο: Μείωση στον όγκο πωλήσεων, αύξηση στον τζίρο τον Αύγουστο

Related Posts

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται»

16 Ιουνίου, 2025

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάιο

16 Ιουνίου, 2025

Νέα στρατηγική για τις εξαγωγές: Έρχονται 649 δράσεις μέχρι το τέλος του 2025

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.