Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν τη Δευτέρα – Τι ισχύει για γυμναστήρια και τηλεργασία

0

Νέες δραστηριότητες ανοίγουν από τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31 Μαΐου σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Σχετικά με τα γυμναστήρια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Επιπλέον, οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Η τηλεργασία μειώνεται στο 25% από το 50%, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το νέο «εργαλείο» στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31 Μαΐου ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Στο covid19.gov.gr οι πολίτες θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν τέσσερις κρίσιμους δείκτες:

Τον δείκτη θετικότητας

Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000

Την πορεία των κρουσμάτων

Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Τα μέτρα σε περίπτωση έξαρσης

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως όπου παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που θεωρείται επικίνδυνη, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας.

Αυτά είναι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 06:00

Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των εννέα ατόμων

Λειτουργία όλων των καταστημάτων σε ανοιχτό χώρο μόνο με καθήμενους χωρίς μουσική

Στην εστίαση: απολύμανση καταλόγων και πελάτες έως τέσσερα άτομα εκτός από οικογένειες μέχρι έξι άτομα

Αναστέλλονται live, συναυλίες, λιτανείες, λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις

Απαγόρευση θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από Δευτέρα 31 Μαΐου θα διατίθενται:

Η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31 Μαΐου σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ξεκινούν οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.

Η Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31 Μαΐου με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Με πλεξιγκλάς ανάμεσα στα όργανα γυμναστικής και συνεχείς απολυμάνσεις οργανώνονται οι εσωτερικοί χώροι των γυμναστηρίων, ενώ αρκετά γυμναστήρια θα συνεχίσουν παράλληλα και τα διαδικτυακά προγράμματα τους στα οποία μετείχαν πολλοί ασκούμενοι από τα σπίτια τους σε όλη τη διάρκεια του lockdown.

Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Διευκρινίσεις για τα γυμναστήρια

Για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει τα κάτωθι:

Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Ανοίγουν στις 15 Ιουνίου οι ερασιτεχνικές σχολές χορού - Επιστροφή για συναυλίες

Την έναρξη της λειτουργίας των ερασιτεχνικών σχολών χορού (ΠΔ 457/1983 -Β’ 174) από τις 15 Ιουνίου και της δια ζώσης διδασκαλίας στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου από τις 7 Ιουνίου, ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx) τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας.

Ως προς την επανέναρξη από την προσεχή Δευτέρα 31 Μαΐου της δια ζώσης διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες των ανώτερων δραματικών σχολών και των ανώτερων σχολών χορού, το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο βρίσκεται αναρτημένο στον σύνδεσμο https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view_announcement.aspx?nID=4479.

Η «σκυτάλη» έπειτα οι θερινοί κινηματογράφοι που άνοιξαν στις 21 Μαΐου παραδόθηκε σήμερα στις ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Συγκεκριμένα, τα υπαίθρια θέατρα θα λειτουργήσουν με τους εξής κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού:

Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές / ακροατές και θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα σε όλη την διάρκεια του θεάματος - ακροάματος ώστε οι θεατές / ακροατές να παραμένουν στις θέσεις τους.

Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50% και αφορά μόνο καθήμενους και όχι ορθίους.

Θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται διάλειμμα τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου.

Επίσης δεν επιτρέπεται συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.

Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.

Η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους, είναι υποχρεωτική.

Απαγορεύεται ο συγχρωτισμός και η συγκέντρωση ατόμων οπουδήποτε στον χώρο. Οι θεατές / ακροατές θα πρέπει να οδηγούνται άμεσα στα καθίσματά τους.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).

Την ίδια ώρα, μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Eίναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Γάμοι, βαπτίσεις, εκδηλώσεις - Τι ισχύει για γλέντι και τελετή

Με σήματα επιστροφής στην κανονικότητα ξεκινά ο Ιούνιος, όπου έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, με σημαντικό το restart των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις, υπό συγκεκριμένα μέτρα.

Το ζήτημα των γάμων και των βαπτίσεων είναι χωρισμένο σε δυο σκέλη: Το πρώτο αφορά το θρησκευτικό κομμάτι και τα μέτρα για τους ναούς, ενώ το δεύτερο εστιάζει στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δηλαδή το γλέντι που ακολουθεί.

Συνοπτικά τα μέτρα για τους γάμους και τις βαπτίσεις:

Σε ό,τι αφορά πάντως τους περιορισμούς στον αριθμό ατόμων στις εκκλησίες, με τα νέα μέτρα ορίζεται ανώτατο όριο στα 100 άτομα ανάλογα με το μέγεθος των ναών.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προβλέπονται για θρησκευτικές τελετές είναι τα εξής:

Υποχρεωτικά διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού.

Υποχρεωτική χρήση διπλής μάγκας ή μιας μάσκας τύπου N95. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικού λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Ένα άτομο ανά 25τ.μ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό

Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ισχύουν τα εξής:

Από 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Ανώτατο όριο τα 100 άτομα

Δεν επιτρέπεται η μουσική στο γλέντι.

Share.

Comments are closed.