Ποιοι καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια

0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων για τα "κουρεμένα" ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, η οποία αφορά όσους δικαιούνται την αποζημίωση από το υπουργείο Οικονομικών και δεν την έχουν λάβει λόγω λαθών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τις περιπτώσεις ενοικιαστών, οι οποίοι προχώρησαν σε ενοικίαση του χώρου τους, εν αγνοία των ιδιοκτητών, μόνο και μόνο για να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση! Έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες βρέθηκαν να μην έχουν πάρει αποζημίωση για πολλούς μήνες. Ο εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα μόνο για τροποποιητικές δηλώσεις της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου και όχι για αρχικές. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί από το κράτος να μειώσουν τα ενοίκια κατά 40%! Το πλέον εξοργιστικό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μένει ανοικτή η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν όλοι οι ιδιοκτήτες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις, καθώς, επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες διευκολύνουν την κυβέρνηση στη στήριξη της αγοράς και των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Τι δηλώνεται

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τα ενοίκια COVID, πρέπει να υποβληθούν με βάση την εξής σειρά:

- Έως 29 Μαρτίου, οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021 .

- Έως τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν  τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν έως τις 12/06/2020.

- Έως τις 12 Απριλίου και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές "Δηλώσεις Covid" και "Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας".

- Έως 12 Απριλίου οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν  "Δήλωση Covid" και "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

  • Έως τις 19 Απριλίου πρέπει να υποβληθούν διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, μετά την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων CONVD, μπορούν να υποβάλλουν νέες ώστε να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.  Όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή αυτών μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, χωρίς να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου.

Share.

Comments are closed.