Πομπέο σε Άγκυρα: Ο εκφοβισμός δεν είναι τρόπος επίλυσης διαφορών

0

Βολές για τη στάση που τηρεί η Τουρκία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Μάικ Πομπέο, στον απόηχο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Πομπέο ερωτηθείς αν «το ΝΑΤΟ έχει ‘χάσει’ την Τουρκία;» απαντά:

«Δεν χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο. Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας. Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να κάνουν πίσω. Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.»

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει:

«Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα. Εντάξει. Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να το επιλύσουν. Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης. Ελπίζω ότι κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες».

 

Share.

Comments are closed.