Πώς επιδρούν τα εμβόλια στο σπέρμα

0

Ένας από τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είναι ότι έχει αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα.

Αμερικανική ερευνητική ομάδα κατέληξε, ωστόσο, στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Η φήμη δεν είναι καινούργια, αλλά διαδεδομένη: Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκαλούν στειρότητα στους άνδρες. Αρκετές μελέτες έχουν ωστόσο δείξει ότι αυτό δεν ισχύει.

Αμερικανοί επιστήμονες επιλήφθηκαν του θέματος και εξέτασαν σπερματοζωάρια πριν και μετά τον εμβολιασμό με mRNA. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Network, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο τουXYGEIA Μαϊάμι συνέκριναν δείγματα σπέρματος από 45 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών που είχαν εμβολιαστεί με BioΝtech/Pfizer ή Moderna.

Τα δείγματα εξετάστηκαν 2 – 7 ημέρες πριν από τον πρώτο εμβολιασμό και 70 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος. Εκτός από μια σημαντική λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους 8 συμμετέχοντες με αισθητά χαμηλά επίπεδα σπέρματος πριν από τον εμβολιασμό διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση μετά τον εμβολιασμό.

Share.

Comments are closed.