Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα

0

Θετικοί φαίνεται να είναι πλέον οι ειδικοί στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα λάβει την οριστική της απόφαση αύριο, Παρασκευή, για το αν θα ανοίξουν με κάποιον τρόπο τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το πώς θα λειτουργήσει ξανά το λιανεμπόριο.

Με ορόσημο την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου προτείνεται:

αφενός η λειτουργία με την μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, αργυροχρυσοχοΐας.

Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Ακόμα, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.

Κανονικά, δηλαδή με την τήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα: κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών.

Με τη μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός) θα λειτουργήσουν όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, όπως συνέβαινε μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Στην νέα, εμπορική πραγματικότητα προστίθεται και η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα αφενός για παραλαβή εντός στα στεγασμένα καταστήματα, όσο και παραλαβή εκτός για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς, πλην ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων.

Ερωτηματικό προς στιγμήν παραμένει πως θα λειτουργήσουν τα βιβλιοπωλεία, δηλαδή αν θα επιστρέψουν στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αλλά και τι ακριβώς θα συμβεί με την πώληση προϊόντων -πέραν των αναλώσιμων- στα σούπερ μάρκετ, με δεδομένη την επαναλειτουργία σχεδόν του συνόλου του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση του λιανεμπορίου έναντι της εκπαίδευσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής από πλευράς των λοιμωξιολόγων κορυφώνει τις προετοιμασίες των ανθρώπων της αγοράς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζεται και από τα τρέχοντα, επιδημιολογικά δεδομένα.

Λιανεμπόριο ή Σχολεία

Ως προς το επόμενο βήμα από πλευράς των ειδικών, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξήγησε πως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αποφανθεί θετικά είτε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, είτε της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά σε καμία περίπτωση και των δύο ταυτόχρονα.

«Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», κατέληξε ο καθηγητής.

Share.

Comments are closed.