Προσλήψεις με τη χρήση των Social Media

0

Το Social Recruiting είναι εδώ και θα μείνει, ας εκπαιδευτούμε

Ναι, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι στρατηγικές προσλήψεων έχουν μεταβληθεί την τελευταία δεκαετία με τις επιχειρήσεις να καλούνται να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να προσεγγίσουν τα κατάλληλα ταλέντα. Αυτό συμβαίνει διότι η κοινωνία και άρα η αγορά εργασίας συνεχώς μεταβάλλεται.

Οι νεότερες γενιές προωθούνται σε ηγετικές θέσεις και είναι αυτές που μπαίνουν όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα οι γενιές Υ και Ζ. Αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εταιρίες είναι σε θέση να προσεγγίσουν νέα ταλέντα.

Οι επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μεταφέρουν το εταιρικό τους μήνυμα σε ένα μεγάλο αριθμό πλατφορμών και έτσι να προβάλλουν την εταιρική τους κουλτούρα σε πιθανούς υποψήφιους εργαζομένους αλλά και πελάτες.

Το Social Recruiting μπορεί να εφαρμοστεί με ποικίλους τρόπους. Είναι σημαντικό όμως να καταρτιστεί ένα σαφές πλάνο, προτού ξεκινήσει η ανάρτηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα: χρειάζεται προσδιορισμός των στόχων. Είναι δηλαδή σκόπιμο να καθοριστεί εκ των προτέρων τι αναζητά και για ποιο σκοπό αξιοποιεί το ανάλογο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Παραδείγματος χάρη, άλλο είδος κοινού και επαγγελμάτων θα βρεθεί στο Linkedin και άλλο στο Facebook.

Επομένως το δεύτερο στοιχείο είναι η επιλογή πλατφόρμας βάσει του ρόλου που θέλουμε. Τρίτον, η αναβάθμιση και η απλοποίηση της διαδικασίας των αιτήσεων.

Τέταρτον, η διασφάλιση της σωστής προβολής της κουλτούρας της εταιρείας. Πέμπτο, η συνεχής αλληλεπίδραση με το κοινό. Το πιο σημαντικό είναι να γίνεται μέτρηση των αποτελεσμάτων, για να έχει νόημα όλη αυτή η διαδικασία.

Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι να δημιουργήσεις ένα κλίμα αλήθειας και διαφάνειας, όπου θα δίνονται γρήγορα απαντήσεις στον κάθε υποψήφιο και εξατομικευμένα.

Όμως, η φαρέτρα σου έχει και κάτι άλλο, τους ήδη εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι εάν κινητοποιηθούν μπορούν να προβάλουν την επιχείρηση. Το Social Recruiting είναι εδώ και θα μείνει, ας εκπαιδευτούμε λοιπόν!

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr 

Share.

Comments are closed.