Προβληματισμός από τα «λουκέτα» σε σχολεία

0

Δύο 24ωρα μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και τα πρώτα «λουκέτα» εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού είναι γεγονός, εξέλιξη που προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας και τους επιστήμονες.

Αν και όλοι περίμεναν ότι θα εμφανιστούν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών φαίνεται πως ήρθαν πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Το υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει τόσο για τις περιπτώσεις όπου θα κλείνει ένα τμήμα όσο και όταν θα κλείνει ολόκληρη σχολική μονάδα ώστε να καλυφθούν τα μαθήματα.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, μετά και από σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, πέντε σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργίας τους ενώ σε ένα ακόμη σχολείο, έχει κλείσει προσωρινά ένα τμήμα εξαιτίας κρούσματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων στα εν λόγω σχολεία, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία αναστολή τους σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κλειστά θα παραμείνουν πέντε σχολεία:

 • το 2ο ΓΕΛ Καισαριανής έως τις 27/9,
 • το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου Κρήτης εως τις 27/9,
 • το Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9,
 • το Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9 και
 • το 7ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας, έως τις 18/9

Επιπλέον στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας του τμήματος Β5, εως τις 27/9 μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού, σε μαθητή.

Τι προβλέπεται για αναστολή λειτουργίας τμημάτων και σχολικών μονάδων

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχολικές μονάδες, έχει συσταθεί μία task force από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ένα πλήρες πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού.

Μέσα από αυτή την ομάδα θα διευκολύνεται το κλείσιμο του σχολείο εάν υπάρξει κρούσμα, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται Κοινή Υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έστειλε εγκύκλιο προκειμένου να γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία (ημερήσιας, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά) και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ο ρόλος του υπεύθυνου διαχείρισης Covid-19

Επίσης, σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του. Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό και τους μαθητές για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Επίσης, θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορωνοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος κορωνοϊού του κάθε σχολείου θα επικοινωνεί με τους γονείς, τη διεύθυνση του σχολείου, τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος.

«Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει προσωπικό για έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση κρουσμάτων. Επικοινωνεί με γονείς, διευθύνσεις εκπαίδευσης και ΕΟΔΥ» είπε.

Τέλος, θα είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου για την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, καθώς και για την καταγραφή των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Τι θα συμβεί αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.

Αν ένας μαθητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, τότε ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

 • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
 • Απομόνωση παιδιού σε ειδικά διαμορφωμένο, καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκα
 • Τόσο το παιδί, όσο και το προσωπικό που το επιτηρεί φροντίζουν για σχολαστική υγιεινή χεριών και λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προμετπωίδα, γάντια)
 • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
 • Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να επισκεφτεί γιατρό
 • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, να γίνει τεστ κατά προτεραιότητα
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση κατ΄οίκον και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

 • Αποχωρεί άμεσα από το σχολείο
 • Σε περίπτωση που έρθει κάποιος να τον πάρει, παραμένει σε απομονωμένο χώρο
 • Επίσκεψη σε γιατρό και εκτίμηση συμπτωμάτων
 • Αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται τεστ κατά προτεραιότητα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο το άτομο που εμφάνισε κορωνοϊό

Είτε μαθητής είτε εκπαιδευτικός, όποιος εμφανίσει Covid-19 μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες από την πρώτη ημέρα που εμφάνισε συμπτώματα.

Απαραίτητο θα είναι να έχουν περάσει 24 ώρες με πλήρη ύφεση συμπτωμάτων, να μην έχει πυρετό και να μη χρειάζεται αντιπυρετικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος μοριακός έλεγχος.

Τι γίνεται στα δύο και στα τρία κρούσματα

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα αποφασιστεί το εύρος του εργαστηριακού ελέγχου και η πιθανή διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.

Share.

Comments are closed.