Ο Τζος Κούσνερ και ο Μπομπ Άιγκερ αγοράζουν την ομάδα μπάσκετ των Los Angeles Lakers έναντι τιμήματος-ρεκόρ που ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Κούσνερ, συνιδρυτής και managing partner της Thrive Capital, και ο Άιγκερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney, είχαν προηγουμένως εμπλακεί στη διαδικασία επέκτασης του NBA στο Λας Βέγκας. Ωστόσο, άλλαξαν κατεύθυνση και επέλεξαν να καταθέσουν προσφορά για την εξαγορά των Lakers από τον χρηματοδότη Μαρκ Γουόλτερ.
Ο Γουόλτερ είχε αποκτήσει πέρυσι το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο της ομάδας από την οικογένεια Μπας, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τους Λέικερς εδώ και δεκαετίες. Το ESPN μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες για τη συμφωνία.
«Ως διά βίου φίλαθλοι του NBA, αισθανόμαστε βαθιά τιμή για την ευκαιρία να αναλάβουμε τη διαχείριση των LA Lakers, ενός από τα πιο εμβληματικά αθλητικά franchises στον κόσμο», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο Άιγκερ και ο Κούσνερ.
«Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό για την ηγεσία και το όραμα του Τζέρι και της Τζίνι Μπας. Η μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια, να ανταγωνιζόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο και να υπηρετούμε αυτή την εξαιρετική ομάδα, τους φιλάθλους της και την πόλη του Λος Άντζελες», πρόσθεσαν.
Ο Άιγκερ αποχώρησε νωρίτερα φέτος από την ηγεσία της Disney, μητρικής εταιρείας του ESPN. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Γουίλοου Μπέι, είχαν ήδη κάνει σημαντικό βήμα στον χώρο των επαγγελματικών αθλημάτων, αποκτώντας το 2024 τον έλεγχο της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας Angel City FC.
Αντιστοίχως, ο Τζος Κούσνερ, ο μικρότερος αδελφός του Τζάρεντ Κούσνερ και συζύγου της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, θεωρείται από τους ανερχόμενους επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας μέσω της Thrive Capital, της εταιρείας venture capital που δημιούργησε το 2010 και η οποία διαχειρίζεται περίπου 25 δισ. δολάρια. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται από το Forbes σε περίπου 5,2 δισ. δολάρια και είναι παντρεμένος με το γνωστό supermodel Κάρλι Κλος.
Μέσω της Thrive, ο 41χρονος Τζος, έχει επενδύσει σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της νέας οικονομίας, μεταξύ των οποίων οι OpenAI, Instagram, Spotify και Stripe, ενώ το ενδιαφέρον του για το αθλητισμό φάνηκε όταν απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην ομάδα μπάσκετ των Miami Heat. Παράλληλα, είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας υγείας Oscar Health, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2021
Το τίμημα της συμφωνίας για τους Λέικερς προκαλεί αίσθηση ακόμη και σε μια περίοδο κατά την οποία οι αποτιμήσεις των κορυφαίων αθλητικών ομάδων στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί.
«Είναι εντυπωσιακό όσον αφορά το ποσό και το μέγεθος της συμφωνίας», δήλωσε ο Λι Μπερκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αθλητικών μέσων LHB Sports, Entertainment & Media. «Αν ήμουν ιδιοκτήτης ομάδας του NBA, θα ήμουν ενθουσιασμένος».

