• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Φορολογία»Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια
Φορολογία

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια

22 Μαΐου, 2024Updated:22 Μαΐου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Με αυτόματους συμψηφισμούς, δηλαδή χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά των οφειλετών, θα διορθωθεί το πρόβλημα με τα υψηλά επιτόκια που «έκαψαν» πολλούς που ήθελαν να ρυθμίσουν από την 1η Απριλίου τις οφειλές τους προς την εφορία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα ορίζει σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια που αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω της διασύνδεσης τους με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Με την νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΘΟ τα επιτόκια παγώνουν για ένα έτος με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο.

Ειδικότερα, το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις, αναμένεται να μειωθεί στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα, ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο θα υποχωρήσει στο 5,84% από 8,18% που είχε αυξηθεί από τον Απρίλιο.

Η διαφορά που θα προκύπτει για όσους έχουν ήδη πληρώσει αυξημένη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη καθώς όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει αυτόματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το ότι το 4,6% από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία δηλαδή 4,611 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων καταγράφεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που κινούνται στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Αντίθετα, χαμηλά είναι ποσοστά ρύθμισης οφειλών σε μικρά ποσά ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ όσο και σε υψηλά ποσά άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Για την διευκόλυνση των φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογεί ένα νέος σύστημα ψηφιακης ειδοποίησης για όσους κινδυνεύουν με απώλεια ρύθμισης χρεών. Από τον επόμενο μήνα θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Το ψηφιακό «καμπανάκι» θα ηχεί μέσω της εφαρμογής myAADElive στο κινητό αλλά και με παράλληλες ειδοποιήσεις στα email των φορολογούμενων και την προσωπική τους σελίδα στο taxisnet.

Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Σημειώνεται, τέλος, πως με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το πλαίσιο διατήρησης ρυθμίσεων οφειλών καθίσταται πιο ελαστικό καθώς δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές να μην τίθεται εκτός προγράμματος εφόσον εξοφλούν ή τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Εφορία
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣΕΒ: Η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα «σοκ» επανεκκίνησης – Συζήτηση για τις Ευρωεκλογές
Next Article Διάθεση δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους πολίτες

Related Posts

Φορολογικές δηλώσεις: Επτά στους δέκα ήδη τις υπέβαλαν - Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι από ΑΑΔΕ

15 Ιουνίου, 2025

Πρατήρια καυσίμων: Υποχρεωτική εφαρμογή του νέου συστήματος εισροών-εκροών από την ΑΑΔΕ

12 Ιουνίου, 2025

Επιχείρηση «καθαρό μητρώο»: Στο στόχαστρο τα ανεξόφλητα χρέη δεκαετιών προς το Δημόσιο

9 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.