• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Scope Ratings: Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το 2021 Νίκος Μελαχροινός
Ειδήσεις

Scope Ratings: Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το 2021 Νίκος Μελαχροινός

23 Ιουλίου, 2021Updated:23 Ιουλίου, 2021Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της ανερχόμενης ζήτησης, τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα και τα κονδύλια της ΕΕ, επισημαίνει η γερμανική Scope. H χώρα όμως είναι ευάλωτη σε μια ακόμη υποτονική τουριστική περίοδο, καθώς οι μολύνσεις από τον ιό της Covid-19 αυξάνονται και πάλι.

Τον Ιούνιο, η Scope Ratings αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 (BB/Positive Outlook) σε 6,5%, πριν από το 3,6% το 2022, αλλά αναγνωρίζει τον καθοδικό οικονομικό κίνδυνο λόγω των απειλών για τον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Παρόμοια με αρκετά άλλα μέρη της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα του ιού της Covid-19 στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ εν μέσω μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, αν και η θνησιμότητα έχει παραμείνει μέχρι στιγμής χαμηλή, με το 45% των Ελλήνων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε αυτό το στάδιο. Η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης έχει, ωστόσο, οδηγήσει στην εκ νέου υιοθέτηση πρωτοκόλλων υγειονομικής περίθαλψης σε πολλά έθνη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών από και προς την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ δέχεται επί του παρόντος ελληνικό κρατικό χρέος τόσο ως ενέχυρο (παρά το καθεστώς αξιολόγησης του εκδότη που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, ως αποτέλεσμα της παρέκκλισης που έχει χορηγηθεί έως τον Ιούνιο του 2022) όσο και ως αποδεκτούς τίτλους για έκτακτες αγορές μέχρι τουλάχιστον το Μάρτιο του 2022. Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων έχει υποστηριχθεί από τη βοήθεια της ΕΚΤ, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνεται σε 107 μ.β. έναντι των Bunds, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την κρίση δημόσιου χρέους. Οι 5ετείς αποδόσεις έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της ΕΕ επόμενης γενιάς κατά την περίοδο 2021-2026, το οποίο αυξάνει την ανάπτυξη μέσω υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Τα συνολικά 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια που χορηγούνται στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ του 2020, είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των μελών της ΕΕ. Ωστόσο, η επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν ιστορικά μέτρια εντός της ΕΕ-27, με ποσοστό 56% για την περίοδο του 2014-2020.

Στις οικονομικές αδυναμίες περιλαμβάνονται η υψηλή διαρθρωτική ανεργία και οι χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα μετριαστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021 και θα παραμείνει γύρω στο 16,1% το 2022, μετά από 16,5% το 2020.

«Δεδομένης της διαρκούς επίδρασης του SARS-CoV-2 στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην προθυμία των ταξιδιωτών να πάνε διακοπές στο εξωτερικό, αναγνωρίζουμε κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα», αναφέρει ο Dennis Shen, αναλυτής της Scope. Οι εισπράξεις του τουριστικού τομέα ανήλθαν μόλις στο 6,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Απρίλιο του 2021 – κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2012, σε σύγκριση με περίπου 27,3% λίγο πριν από την κρίση.

«Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν μια αρκετά ισχυρή ανάπτυξη του ημερολογιακού έτους φέτος», λέει ο Shen και συμπληρώνει ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 4,4% ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι ανέμενε το consensus των οικονομολόγων και παρουσιάζει συνεχή ανοδική έλξη στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021».

Τα στοιχεία μετά το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν εύρωστα, με ουσιαστικές βελτιώσεις στην κινητικότητα εντός των συνόρων της Ελλάδας μετά την έναρξη των εσωτερικών επαναλειτουργιών τον Απρίλιο, παρά τη μικρή αντιστροφή τον Ιούλιο. «Σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία, καθώς και την ανάκαμψη εντός των οικονομικών εμπορικών εταίρων, τα στοιχεία υψηλής συχνότητας, όπως οι δείκτες ΡΜΙ, το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δώσει εποικοδομητικά μηνύματα για ένα ισχυρό ποσοστό του ΑΕΠ του δεύτερου», προσθέτει ο Shen.

Το σοκ της Covid-19 έχει ωστόσο αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο για την ελληνική οικονομία μετά τη σοβαρή συρρίκνωση της παραγωγής κατά 7,8% πέρυσι. Ωστόσο, η οικονομία έχει υποστηριχθεί εξίσου από τις εμφατικές αντιδράσεις της ΕΚΤ και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι οποίες έχουν στηρίξει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

«Καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει την έξοδο από τις πολιτικές της κρίσης, όπως το Πρόγραμμα Αγοράς για την Πανδημία (PEPP) έως το 2022, ενδέχεται να επιδιώξει την ταυτόχρονη εκκαθάριση της κλίμακας ή/και τη χαλάρωση των όρων του Προγράμματος Αγοράς Δημοσίου Τομέα (PSPP) ως κίνηση γέφυρα για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στις αγορές χρέους της ευρωζώνης και να εγγυηθεί ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τα πρώτα βήματα της ανάκαμψης», αναφέρει ο Shen. «Δεν αποκλείουμε η ΕΚΤ να εξετάσει προσαρμογές στους όρους του PSPP το επόμενο έτος, ώστε να ανοίξει το PSPP μεταβατικά για αγορές ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί».

Scope Ratings
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article48 θέσεις στην Παιδική Εξοχή Κερατέας
Next Article Διπλές αυξήσεις για 8 κατηγορίες δικαιούχων

Related Posts

Ποιες είναι οι 10 πόλεις με τους περισσότερους εκατομμυριούχους

5 Ιουλίου, 2025

Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για kitesurf​​​​​​​

5 Ιουλίου, 2025

Bloomberg: 2015-2025, η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας - Δείτε γραφήματα

5 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.