Σε δεινή θέση η οικονομία της Τουρκίας και ο Ερντογάν - Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα

0

Στο «χείλος του γκρεμού» φαίνεται πως βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε δεινή θέση.

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν έχει τέλος, ενώ η Fitch υποβάθμισε 18 τουρκικές τράπεζες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Νέο κύμα πωλήσεων για την τουρκική λίρα καταγράφεται σήμερα, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σε επίπεδα που αγγίζουν το ιστορικό χαμηλό.

Η ισοτιμία της με το δολάριο (USDTRY) επιδεινώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας τις 7,3851 λίρες για ένα δολάριο, από 7,35 στο άνοιγμα. Το (πρόσφατο) χαμηλό της ισοτιμίας είναι 7,4161.

Οι πιέσεις ασκήθηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς στην Τουρκία, πράγμα που παραπέμπει σε εγχώριες πωλήσεις του νομίσματος.

Οι Τούρκοι με το που πιάνουν λίρες στα χέρια τους (από μισθοδοσία ή αλλού) σπεύδουν να τις αλλάξουν σε σκληρό νόμισμα καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας καταστρέφει την αγοραστική τους δύναμη κι έχει εξαφανίσει την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα.

Στη συνέχεια καταθέτουν τα δολάρια σε λογαριασμούς συναλλάγματος στις τουρκικές τράπεζες. (Μετά βέβαια ο Ερντογάν με «δημιουργική λογιστική» «απαλλοτριώνει» τα ιδιωτικά δολάρια από τις εμπορικές τράπεζες με «αναγκαστικό δανεισμό» προκειμένου να τα κάψει ως πυρομαχικά στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει τη λίρα.

Με αυτό το κόλπο καταφέρνει να μην ξεμείνει εντελώς από δολάρια, ωστόσο αυτά τα «κρατικά διαθέσιμα» είναι πλέον δανεικά και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συνεχίσει να τα βρίσκει στις διεθνείς αγορές ή από τους πλούσιους συμμάχους του, προκειμένου να τα επιστρέψει στους κατόχους τους).

Το ανησυχητικό για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει την αξιοπιστία της και εντός Τουρκίας.

Η υποτίμηση της λίρας είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν, καθώς κάνει το υπέρογκο χρέος της τουρκικής οικονομίας να φουσκώνει και να είναι όλο και πιο δύσκολο να αποπληρωθεί.

Share.

Comments are closed.