Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Δίκες εξπρές για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις

0

Δίκες εξπρές για χιλιάδες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και έχουν προσδιορισθεί να δικαστούν μετά τις 15.6.2021, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οι νέες ρυθμίσεις να αποδώσουν οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσους το δικαιούνται. Αφετέρου, κατά τις ίδιες πηγές, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί το καθεστώς της οιονεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως το μακρινό 2032, αναφέρει το protothema.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό 37.000 υποθέσεων από τις συνολικά 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες και έχουν λάβει δικάσιμο για μετά το 2021. Ακόμη με τις νέες ρυθμίσεις αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών καθώς καινοτομίες εισάγονται και στη διαδικασία συγκέντρωσης των αποδεικτικών εγγράφων (φορολογικές δηλώσεις κ.λπ) από πλατφόρμα της ιδιωτικής γραμματείας ειδικού χρέους.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί πυλώνες των παρεμβάσεων που επιχειρούνται με τις νέες διατάξεις προβλέπουν :

1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.

2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.

3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Να σημειωθεί τέλος πως με το σχέδιο νόμου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δικηγόρων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Share.

Comments are closed.