Σε νέα υψηλά ο πληθωρισμός: 5% στην Ευρωζώνη, 4,4% στην Ελλάδα

0

Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο φθάνοντας το 5% στην Ευρωζώνη και στο 4,4% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Πιο αναλυτικά, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο. Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 26% (έναντι αύξησης 27,5% το Νοέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2% σε σύγκριση με 2,2% τον Νοέμβριο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (2,9% σε σύγκριση με 2,4% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (2,4% σε σύγκριση με 2,7% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,4% από από 4% το Νοέμβριο και 2,8% τον Οκτώβριο και είναι ο έβδομος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%.

Ο πληθωρισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν σταματά να αυξάνεται, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να περιμένουν να δουν αν, μετά την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική στάση με σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών.

Share.

Comments are closed.