Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

0

Εντός της ημέρας αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού                                              , ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη στους δημάρχους Ιστιαίας και Μαντουδίου

Πριν από την κυβερνητική σύσκεψη, ο ρωθυπουργός τηλεφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους δημάρχους Μαντουδίου και Ιστιαίας, των οποίων οι περιοχές πλήττονται σκληρά από την μεγάλη φωτιά στο νησί.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του μετά από το τηλεφώνημα ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς ανέφερε:

«Πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε μακρά συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη. Εξέθεσα την κατάσταση και τα προβλήματα.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η «αναστήλωση» της Βόρειας Εύβοιας θα γίνει Εθνικός στόχος. Θα στηριχτούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας με κάθε μέσο και τρόπο και ότι τα χαμένα εισοδήματα θα εξασφαλισθούν.

Τα πρώτα μέτρα θα ανακοινωθούν άμεσα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο μέτωπο, για να σώσουμε ότι μπορούμε. Ο μεγάλος αγώνας είναι η επόμενη μέρα. Καλή δύναμη σε όλους μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ανέφερε: «ο Πρωθυπουργός  αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στο δήμαρχο και τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά, τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκάλεσε η φωτιά ανακοινώνοντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων».

Προκαταβολές άμεσης ανακούφισης–Έως 6.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό

Προκαταβολές άμεσης ανακούφισης και έως 6.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές, προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, «το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, και ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί».

Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέροντας πως θα υπάρξει εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για να υπάρξουν στη συνέχεια ανακοινώσεις.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες. Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες για οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000. για κάθε νοικοκυριό.

Αποζημιώσεις

Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων
Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Μέσα από το σύστημα προκαταβολών
Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες
Παράλληλα προβλέπεται:

Επιδότηση ενοικίου προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

«Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιαιτερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι:

Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ

Θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

110 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες

Ποιοι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από εισφορές, φόρους και ΕΝΦΙΑ

Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προβλέπονται για τους πυρόπληκτους Αττικής, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές.

Οι τρέχουσες πληρωμές υποχρεώσεων για τους χιλιάδες πυρόπληκτους  αναβάλλονται για τον Φεβρουάριο του 2022 ή και ακόμα πιο πέρα.

Στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυροπλήκτων περιλαμβάνονται:
1) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021
2) αναστολή πληρωμής φόρων
3) αναστολή εξόφλησης ασφαλιστικών εισφορών
4)  αναστολή στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η διαδικασία

1.  ΕΝΦΙΑ: πρέπει πρώτα να καταγραφούν οι πυρόπληκτοι. Έτσι θα μπορέσουν να εξαιρεθούν, ώστε να εκδοθεί ειδικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που θα τους απαλλάσσει από υποχρέωση πληρωμής για τα ακίνητα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2021.

Για την καταγραφή των τελικών δικαιούχων θα ισχύσουν αυστηρά κριτήρια
γεωγραφικού εντοπισμού.

Συγκεκριμένα η απαλλαγή θα αφορά ακίνητα:

· μέσα στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς
· εφόσον έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Την αυτοψία και καταγραφή των δεδομένων θα αναλάβουν συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

2. αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πυρκαγιών, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι (6) μήνες.

Τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, θα εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 τουλάχιστον.

Θα αφορά οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων των περιοχών –εντός αυστηρής περιμέτρου– οι οποίες πλήττονται από την πυρκαγιά.

3. ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών στις πληττόμενες επιχειρήσεις εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από την πυρκαγιά.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

(α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μαζί και με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις κλπ),

(β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και

(γ) ρύθμιση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή αντί τον Φεβρουάριο του 2022, θα μπορούν να τα εξοφλήσουν τμηματικά έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

4. αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης:

Με Υπουργική Απόφαση θα δοθεί και αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττομένων από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, θα αναστέλλεται για έξι (6) μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους.

Η αναστολή δεν περιλαμβάνει κατασχέσεις λόγω απαιτήσεων καταβολής διατροφής.

Καταλαμβάνει όμως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, για όλα τα άλλα χρέη ή υποχρεώσεις.

Για αυτούς τους έξι μήνες (έως Φεβρουάριο του 2022), θα αναστέλλονται με την ίδια απόφαση και οι οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Share.

Comments are closed.