Σπάει τα κοντέρ η ανάπτυξη - Αύξηση 13,4% του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο και ευφορία στο υπουργείο Οικονομικών

0

Με στήριγμα τον τουρισμό και βασικούς πυλώνες την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, αλλά και τον... πληθωρισμό, η ανάπτυξη στη χώρα σπάει τα κοντέρ και ανατρέπει τις αρχικές προβλέψεις.

Στο γ΄ τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε διψήφια αύξηση με 13,4% και έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης στο εννιάμηνο διαμορφώθηκε στο 9,3%! Αυτό σημαίνει ότι με ανάπτυξη της τάξης του 4%-5% στο δ΄ τρίμηνο (συντηρητική πρόβλεψη), το έτος θα κλείσει με άνωδο πάνω από το 8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανάκαμψη του τουρισμού αύξησε τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 86,4%, ενώ διψήφια αύξηση παρουσίασαν οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση.

Η αύξηση σε ετήσια βάση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις των συντελεστών του ΑΕΠ ως εξής:

- Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

- Των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

- Των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020 κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών όπου μετράται και το αποτέλεσμα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 84,6%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, για το οποίο πλέον καταγράφει ύφεση 1,9% από 1,4% στην προηγούμενη ανακοίνωση, και για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου όπου καταγράφει ανάπτυξη 16,6% έναντι ανάπτυξης 16,4% στην προηγούμενη ανακοίνωσή της. Με βάση τα τρία τρίμηνα του 2021 το ΑΕΠ από την αρχή του χρόνου εμφανίζεται να αυξάνεται πάνω από 9%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, η οποία διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις:

- Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.

- Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.. Ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας τα εξής: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το 1ο και το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%. Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Share.

Comments are closed.