Σταϊκούρας: Έρχεται και το 2021 νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής

0

Έρχεται παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Και σε νέο πακέτο στήριξης της ιοκονομίας μέσω κυρίως της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έρχεται για το 2021, προειμένου να στηριχθουν οι επιχειρήσεις και η απασχόληση, όπως προανήγγειλε με συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας, στο "Πρώτο Θέμα FM", ανέφερε ότι τα τα μέτρα θα εγγραφούν στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού, προαναγγέλλοντας την ετοιμασία των επιταγών, ενώ προς παράταση θα πάει και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Έως το τέλος του μηνός, αναμένονται εξάλλου και τα πρώτα χρήματα από το πακέτο του προγράμματος SURE, το οποίο είναι ύψους €1,3 τρισ. και η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ! Επιπλέον, δεν τίθεται θέμα προσφυγής στον μηχανισμό δανείων του ESM γιατί το κόστος δανεισμού είναι εξαιρετικά χαμηλό και τα ταμειακά διαθέσιμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ, ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι θα υπάρξει επιδείνωση της ύφεσης σε σχέση με το 8,2% που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, ιδίως τώρα που υπάρχουν θετικές προσδοκίες από την ανακάλυψη εμβολίου, κατά του κορωνοϊού. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν πρόκειται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα λιτότητας το 2021, αλλά νέες παρεμβάσεις στήριξης, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Συνολικά, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει το 6% του ΑΕΠ για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριιών, καθώς έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις ύψους €8,3 δισ., εκ των οποίων τα €3,4 δισ. αφορούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Share.

Comments are closed.