Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις

0

Σε μια πολύ σκληρή παρέμβαση κατά της Τουρκίας προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με φόντο τη νέα προκλητική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τη NAVTEX και κατηγορεί την Άγκυρα ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή. Επίσης τονίζει πως περιπλέκει τις συζητήσεις για λύση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει την έναρξη των κρίσιμων διερευνητικών επαφών», τονίζεται χαρακτηριστικά, σε μια από τις πιο σκληρές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Share.

Comments are closed.