Περαιτέρω συμμετοχές διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον δρόμο για μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα ήταν σαφώς ευπρόσδεκτες, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Και ενώ στη Γερμανία η είσοδος της ιταλικής Unicredit στην Commerzbank προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οι ξένοι επενδυτές στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας είναι ευπρόσδεκτοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
«Οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό βήμα»
«Από την οπτική της Τραπέζης της Ελλάδος, η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως επιθυμητή», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στη «Handelsblatt».
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό βήμα για να υλοποιηθεί μία τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, να ξεπεραστεί η κατακερματισμένη κατάσταση και να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
Το γεγονός ότι διεθνείς τράπεζες δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν είναι τυχαίο. Μετά από χρόνια κρίσης δημόσιου χρέους, οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία εξαμήνου δείχνουν αυξανόμενα έσοδα, συνεχιζόμενη υψηλή κερδοφορία, σημαντική μείωση των πιστωτικών κινδύνων και βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν τον κλάδο ως μία ελκυστική επένδυση. Η υψηλή μερισματική απόδοση και η συνεχιζόμενα ευνοϊκή αποτίμηση καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες «μία πειστική ευκαιρία για επενδυτές που αναζητούν αξία και ανάπτυξη», γράφουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Ταυτόχρονα, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι ελκυστικά για συμμετοχές και εξαγορές.
Δείτε περισσότερα στο Lykavitos.gr

