• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Στους Μπερνάνκι, Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ το Νόμπελ Οικονομίας
Ειδήσεις

Στους Μπερνάνκι, Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ το Νόμπελ Οικονομίας

10 Οκτωβρίου, 2022Updated:10 Οκτωβρίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2022 τιμήθηκαν σήμερα ο Μπεν Μπερνάνκι, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve, Fed), και οι συμπατριώτες του Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ για τις εργασίες τους σχετικά με τις οικονομικές κρίσεις και τις τράπεζες.

Οι τρεις βραβευθέντες «βελτίωσαν σημαντικά την κατανόησή μας για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία μας, ιδιαίτερα στη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων, καθώς και τον τρόπο κανονιστικής ρύθμισης των οικονομικών αγορών», ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα Νόμπελ.

«Μια σημαντική ανακάλυψη των ερευνών τους», οι εργασίες για τις οποίες αρχίζουν από τα χρόνια του 1980, «ήταν ότι έδειξαν γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η κατάρρευση των τραπεζών», πρόσθεσε η επιτροπή.

Ηλικίας 68 ετών, ο Μπεν Μπερνάνκι ήταν επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) από το 2006 ως το 2014, μια θητεία που σηματοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.

Ο Μπερνάνκι ανέλυσε κυρίως το Μεγάλο Κραχ των χρόνων του 1930, τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Έδειξε κυρίως πώς οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την παράταση και την επιδείνωση των κρίσεων.

«Ο Μπεν Μπερνάνκι, σε μια εργασία του 1983, έδειξε με στατιστική ανάλυση και ιστορικές πηγές ότι οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας οδηγούν σε κατάρρευση τις τράπεζες και αυτός ήταν ο μηχανισμός που μετέτρεψε μια σχετικά συνηθισμένη ύφεση στο κραχ των χρόνων του 1930, την πιο δραματική και σοβαρή κρίση που έχουμε δει στον κόσμο κατά τη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Τζον Χάσλερ, μέλος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Οικονομίας.

Οι Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν θεωρητικά μοντέλα που δείχνουν γιατί υπάρχουν οι τράπεζες και γιατί ο ρόλος τους στην κοινωνία τις καθιστά ευάλωτες στις φήμες για επικείμενη κατάρρευσή τους.

Όπως και τα άλλα Νόμπελ, το Νόμπελ Οικονομίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (920.000 ευρώ), το οποίο θα μοιραστούν οι τρεις βραβευθέντες.

Το Νόμπελ Οικονομίας δημιουργήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας «στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ» και προστέθηκε το 1969 στα άλλα πέντε παραδοσιακά βραβεία (ιατρικής, φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και ειρήνης), πάνω από 60 χρόνια μετά τα άλλα.

Νόμπελ Οικονομίας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleAlpha Bank: Περιοδεία της Διοίκησης σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα - Οι προοπτικές ανάπτυξης στο επίκεντρο των συναντήσεων
Next Article Μετρό: Σε λειτουργία η επέκταση στον Πειραιά - Δείτε τους νέους σταθμούς

Related Posts

Ποινική έρευνα για τη «μαύρη» λίστα των $100 δισ. στην Credit Suisse

6 Φεβρουαρίου, 2023

Εικόνες αποκάλυψης στην Τουρκία – Ολονύχτια μάχη των διασωστών

6 Φεβρουαρίου, 2023

Τιτανικός: Αδιανόητη θεωρία συνωμοσίας ισχυρίζεται ότι δεν βυθίστηκε ποτέ – Το «κρυμμένο μυστικό»

6 Φεβρουαρίου, 2023
Add A Comment

Comments are closed.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΕΙΚΤΕΣ
moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

FOLLOW US
FOLLOW US
© 2023 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.