Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια

0

Μετά το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει το άνοιγμα και των άλλων σχολικών βαθμίδων. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Το πιθανότερο είναι τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια να ανοίξουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Κύριο μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι να διατηρηθούν ανοιχτά γυμνάσια και δημοτικά μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν και από τις εισηγήσεις των ειδικών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εικόνα της πανδημίας του κοροναϊού.

Το βέβαιο είναι ότι πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκείων για δύο λόγους: Γιατί παρέμειναν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επειδή πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η επαναλειτουργία των Λυκείων θεωρείται και ως ένα είδος crash test. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και ο δείκτης θετικότητας παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα να ανοίξουν και τα Γυμνάσια μαζί με τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Το θέμα θα συζητηθεί την εβδομάδα του Πάσχα (6 ή 7 Μαΐου), από τους ειδικούς, και οι εισηγήσεις θα γίνουν με βάση την εικόνα που θα υπάρχει τότε σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν.

«Προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα και πάμε να υπηρετήσουμε δύο στόχους. Πρώτον την προστασία της υγείας και δεύτερον πώς θα συνεχιστεί η εκπαίδευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο», επισήμανε η υπουργός.

Μετά το Πάσχα, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η παράταση της σχολικής εντός του Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια στα μέσα Ιουνίου, θα ξεκινήσουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μάλιστα φέτος, όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές θα μπορούν, να καταθέσουν παράλληλα δυο μηχανογραφικά, ένα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω των πανελληνίων και ένα για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους.

Πολύτιμο εργαλείο για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης θεωρείται το self test. Η εφαρμογή του μέτρου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη, καθώς ασυμπτωματικοί με κοροναϊό, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, εντοπίστηκαν και βρίσκονται σε απομόνωση ώστε να μη συμβάλλουν στη διάδοση του ιού.

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου, εξάλλου, όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την ίδια ημέρα, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό πολιτών μεταξύ 55 και 59 ετών. Ακόμα από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες μεταξύ 50-54. Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι από τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Στο μεταξύ, το άνοιγμα των φροντιστηρίων αναμένεται να εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την άρση των περιορισμών περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, τη Δευτέρα 19 Απριλίου μόνο για μαθητές Λυκείου.

Share.

Comments are closed.