Συνταξιούχοι: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά

0

Αυξήσεις στις συντάξεις τους και αναδρομικά αναμένεται να πάρουν συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά θα δοθούν από το φθινόπωρο, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων και νέων ασφαλιστικών νόμων.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις αφορούν στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα αναδρομικά για τις «κομμένες» επικουρικές  και τα δώρα σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους (μνημονιακές περικοπές).

Σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις αν έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά από τον Οκτώβριο του 2019 εισπράττουν ακόμα συντάξεις που υπολογίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Παράδοξο. Ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση (με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019), η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων (μετά τον Οκτώβριο του 2019) λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!

Η καθυστέρηση 23 μηνών στην καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών οφείλεται στην απουσία λογισμικού για να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Παράλληλα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά έως το φθινόπωρο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πληρωμές  να καθυστερήσουν έως το τέλος του χρόνου.

Share.

Comments are closed.