Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα ενόψει Συνόδου Κορυφής

0

Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επιφύλαξε η Αθήνα.

Αν και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για ένα χαμηλών τόνων καλοκαίρι, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το διπλωματικό μαραθώνιο δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν διεξοδικά και για το θέμα της Τουρκίας.

Σαφές μήνυμα στον κ. Ερντογάν έστειλε πρόσφατα και ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τόνισε με έμφαση πως οι σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο.

Μετά από μία μακρά περίοδο έντονης τουρκικής προκλητικότητας, φαίνεται ξεκάθαρα πως η Τουρκία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και παρά την παραδοσιακή στήριξη της Γερμανίας για εσωτερικούς λόγους αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ρίξει τους τόνους και προσέλθει στο διάλογο.

Στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει άλλα δύο βασικά αγκάθια που επηρεάζουν τις σχέσεις της με την Ε.Ε και σχετίζονται με το μεταναστευτικό και την τελωνειακή ένωση.

Στην αντίπερα όχθη, η Ελλάδα έχει πετύχει την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των ροών των προσφύγων, ενώ συνδέει άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας με τις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Share.

Comments are closed.