Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων - Τι θα γίνει με Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

0

«Γρίφο για δυνατούς λύτες» αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη συνεχίζονται για το ζήτημα των σχολείων.

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για την ημερομηνία ανοίγματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Χθες ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου και όχι στις 8 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια για τα σχολεία που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι η λύση των δυο «κυμάτων»: δηλαδή, να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Με αυτό συμφωνεί και καθηγητής Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Σύψας επισήμανε ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ημερομηνία και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.

«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό», ανέφερε ο καθηγητής.

Ακόμα, ο καθηγητής είπε ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Ζαχαράκη: Στόχος η 8η Ιανουαρίου για άνοιγμα των σχολείων

Για αυτό το θέμα, μίλησε στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα (λίγο πριν τα Θεοφάνεια), εφόσον η Κομισιόν εξετάσει τα δεδομένα και «ανάψει» το πράσινο φως.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, σημείωσε ότι αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία».

Η υφυπουργός Παιδείας, επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης.

«Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%»,  χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση δήλωσε ότι η ύλη προχωρά κανονικά τονίζοντας ότι «έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με το πρώτο lockdown κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά θα μείνει σαν συμπλήρωμα».

Share.

Comments are closed.