Τα τελευταία σενάρια για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης

0

Μεγάλη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το τρίτο κύμα πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Χθες καταγράφηκαν 3.215 κρούσματα κορωνοϊού αριθμός που προκαλεί ανησυχία στις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές που παρακολουθούν καθημερινά και προσεχτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως όλα δείχνουν το σκληρό lockdown θα πάρει παράταση για ακόμη έξι ημέρες μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση σχεδιάζει το σταδιακό άνοιγμα της Κοινωνίας και της Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, το λιανεμπόριο θα ανοίξει είτε στις 22, είτε στις 29 Μαρτίου. Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Η εστίαση (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες) αναμένεται να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου. Τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα ανοίξουν πιθανότατα τον Μάιο, αν και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Ιούνιο.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να γίνει “εκκίνηση” του Τουρισμού.

Η Kυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο άρσης των μέτρων του lockdown, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις αλλά και τις κατευθύνσεις των ειδικών εντός του μήνα αναμένεται αποκλιμάκωση των αριθμών κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.

Έπειτα από τα σχετικά ρεπορτάζ και τις ημερομηνίες που είχαν πέσει στο τραπέζι για το πότε θα λήξει το υφιστάμενο σκληρό lockdown, τον τόνο έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στα "Παραπολιτικά fm" προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λέω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λέω ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα έχουμε την μέθοδο click away, αλλά μόνο το SMS που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Παράλληλα, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Πρώτο, όπως είπε και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι το λιανεμπόριο. Το 13032 είναι έτοιμο και όταν αξιοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες οι οποίοι θα στέλνουν κενό SMS προκειμένου να λάβουν απαντητική επιβεβαίωση. Το SMS θα διαρκεί τρεις ώρες και θα μπορεί να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες.

Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία τις 19 του μηνός, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

«Ασφαλώς σε δεύτερο χρόνο, πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40-45 χιλιαδες τη μέρα μετά από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες, όσο μεγαλώνουν οι εμβολιασθέντες τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας», είπε σχετικά στην συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, αυτά που ακολουθούν είναι ο τουρισμός τον Μάιο καθώς και τα bar και γυμναστήρια μέσα στον Ιούνιο.

Όσον αφορά τον τομέα του Τουρισμού, η χώρα αναμένεται να ανοίξει τις τουριστικές πύλες της μέχρι τις 14 Μαΐου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργος Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Share.

Comments are closed.